- Franța, ca Națiune cadru pentru trupele NATO, va trece la nivel de brigadă în 2025 și de divizie în 2027.
- Trupele franceze au instalat un sistem antiaerian Mamba, echivalentul rachetelor Patriot.
- Statul Major instalat la București asigură coordonarea cu NATO.
La doi ani de la începerea misiunii Vulturul în România, Franța se pregătește să-și sporească puterea. Din vara trecută, este reprezentată în premieră și în România de un general, care deține funcția de adjunct al comandantului diviziei. Franța este națiunea cadru, adică cea care asigură statul major și are cel mai mare număr de trupe.
Advertisment
Care sunt etapele pe care și le-a programat Armata franceză în Romania?
De la nivel de batalion, această desfășurare se pregătește să atingă nivelul de brigadă în 2025, sau aproximativ 4.000 de soldați pentru a ajunge la o divizie în 2027, așa cum și- a stabilit obiectivul șeful de stat major al armatei, generalul Schill.
Exercițiul Primăvara Dacică 2025 „va vedea proiecția unei întregi brigăzi multinaționale”, indică generalul Loïc Girard, reprezentantul național francez (SNR) în România pentru Le Figaro. Infrastructura capabilă să găzduiască atât de mulți soldați este în construcție. Un batalion de 1.000 de militari este desfășurat astăzi la Cincu, în centrul țării, susținut de eșaloane de sprijin de 400 de militari.
Recomandări
Este așadar un angajament permanent?
Angajamentul francez este progresiv și vrea să fie durabil. Are deja desfășurate 13 tancuri Leclerc iar pe litoral, pe baza de lângă Constanța, Forțele Aeriene și Spațiale au instalat un detașament Mamba responsabil cu apărarea sol-aer, echivalentul scutului Patriot. La București, statul major asigură coordonarea cu NATO.
Generalul Girard spune că este într-un proiect pe termen lung pe flancul estic, întrucât Franța ocupă rolul de națiune-cadru în România, adică țara care asigură numărul maxim de trupe în România. Soldații NATO coexistă și cu o prezență americană puternică, instalată în România într-un cadru bilateral.
Este o desfășurare impresionantă, poate fi și disuasivă?
Prin consolidarea prezenței lor militare, aliații trimit un avertisment Rusiei, dar și țărilor de pe flancul estic. „Este vorba de a arăta că suntem capabili să ne desfășurăm în scurt timp”, asigură generalul care dezvăluie că a autoritățile române speră într-o alegere permanentă.
Pentru Franța, care este responsabilă de conducerea coaliției în România, dificultățile tehnice și organizatorice trebuie depășite. În fața Rusiei, NATO trebuie să redevină credibilă pentru a fi un factor de descurajare.
Citește și
- Procesul lui Trump: Juriul a fost trimis să delibereze. Trump se confruntă cu 34 de capete de acuzare
- Azi începe Salonul Internațional de Carte Bookfest. Ovidiu Șimonca: „Este prima dată când participă atât de mulți autori din Republica Moldova”
- Emmanuel Macron permite atacurile ucrainienilor în Rusia. Cum și-a încheiat Președintele vizita de trei zile în Germania
Partenerii noștri