Madridul este asediat de proteste. 10.000 de persoane cer mărirea salariilor din sănătate

Sindicatele spaniole din Sănătate denunță subfinanțarea serviciilor de asistență primară. 10.000 de persoane au manifestat în această după-amiază la Madrid ca să ceară guvernului regional mai multe investiții. Printre nemulțumiri se numără și privatizările din sistem.

Una dintre lozincile auzite la Madrid este „Vrem sănătate publică gratuită și de calitate!”. Medicii și asistenții spun că lipsa finanțării din spitalele madrilene a demonstrat că sistemul nu era pregătit să asigure asistența medicală tuturor pacienților cu COVID-19, chiar dacă s-a lucrat în ture extenuante în primul val al pandemiei”, a relatat Felix Damian, corespondent Aleph News.

Autorităților le este greu să mai găsească personal medical calificat, după ce în ultimii ani, numărul angajaților din sănătate a scăzut drastic. O soluție ar fi cetățenii din afara UE.

Madridul a făcut presiuni asupra guvernului central ca să primească permisiunea de a contracta străini, medici și asistente din afara Uniunii Europene, care se aflau deja aici și au participat în primul val la îngrijirea bolnavilor. Din păcate salariile oferite nu se ridică la cele pe care medicii le pot primi în Franța sau Marea Britanie”, a mai spus Felix.

Spitalul ridicat în timp record în timpul pandemiei este o altă nemulțumire a protestatarilor, care consideră că banii ar fi fost mai bine investiți în personal.

Sindicatele nu sunt de acord cu investiția de 100 de milioane de euro care se face în noul spital de urgență cu 1000 de paturi. Protestatarii cred că este o cheltuială nejustificată acum și vor să se dea bani pentru salarii și să fie mai degrabă suplimentate locurile de muncă din spitalele unde lipsește personal”, a transmis în încheiere corespondentul Aleph News.

Exit mobile version