• Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării.
  • Președintele Klaus Iohannis anunțase în urmă cu o zi că nu a existat nicio dronă pe teritoriul României.
  • Klaus Iohannis găzduiește astăzi la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

UPDATE

Reprezentanții NATO au anunţat că monitorizează îndeaproape situația şi rămân în contact strâns cu România. Anunţul a fost făcut în urma incidentului din localitatea Plauru, în judeţul Tulcea, scrie Mediafax.

UPDATE

„În situaţia în care ne aflăm, situaţie de război la graniţă, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, azi avem altă situaţie decât ieri. Toată comunicarea a fost făcută cu bună credinţă în baza dovezilor pe care le-am avut (…) nu putem vorbi bazându-ne pe supoziţii”, a spus Klaus Iohannis despre comunicarea în cazul în cazul resturilor găsite la Plauru, judeţul Tulcea.

Şeful statului a mai spus că aliaţii NATO au fost informaţi despre evoluţia evenimentelor de la graniţa României.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

UPDATE

Declarațiile președintelui Volodimir Zelenski, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări:

  • Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de România

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, la Palatul Cotroceni:

  • Am fost informat în timp real de minister și am solicitat o investigație de urgentă și profesionistă asupra originii componentelor, precum și asupra momentului și circumstanțelor în care au ajuns pe pământ românesc. Dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă a Rusiei, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și constituie o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO.
  • Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO.
  • O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră.
  • Aceste atacuri ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO.
  • România va sprijini Ucraina în continuare

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării. Președintele Klaus Iohannis anunțase în urmă cu o zi că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.

Angel Tâlvăr, ministrul Apărării: „Aseară, în jurul orei 18.00, am avut indicii că echipele noastre au găsit bucăți care pot fi identificate dintr-o dronă. Au mai fost găsite de-a lungul timpului bucăți dintr-o dronă Bayraktar în Marea Neagră. Există și posibilitatea ca bucățile să fie dintr-o dronă mai veche. Eu i-am furnizat președintelui României această informație (că n-a căzut nicio dronă) pentru că acestea erau informațiile de la acea oră. Se activează mecanismul de consultare cu NATO, MAE având o contribuție importantă”.

Citește și: