• În privinţa fermierilor, există mai multe proiecte.
  • „Fermierii noştri merită din plin această compensaţie”, a spus premierul.
  • Autorităţile estimează peste 162.000 de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată.

Premierul Marcel Ciolacu anunţă, înainte de şedinţa de Guvern, un prim pachet de măsuri pentru fermieri şi transportatori: „Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptăţite”.

„Aşa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii şi transportatorii. Am discutat şi cu micii fermieri şi transportatori aflaţi în stradă, şi cu marile asociaţii de profil. Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptăţite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerinţele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme, atât eu, cât şi acest Guvern ne ţinem de cuvânt”, a declarat prim-ministru.

În privinţa fermierilor, există mai multe proiecte.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi 280.000 de euro”, declară Ciolacu.

Autorităţile estimează peste 162.000 de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată.

„Fermierii noştri merită din plin această compensaţie! În plus, mi s-a părut de bun simţ şi cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare, aşa că o vom legifera azi”, a adăugat premierul.

„Corelăm dispozițiile privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale cu normele internaționale. Concret, abrogăm limita de despăgubire în cadrul contractului național pe modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional CMR. Iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voința părților exprimată în contractul de transport. Cred că așa reintrăm într-o logică economică. Venim și cu dispoziții mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducătorii auto transport persoane sau transport marfă. Pe măsură ce vor fi gata noi acte normative din setul agreat împreună cu fermierii și transportatorii, nu am nicio reținere să facem ședințăde guvern chiar la sfârșitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și