• Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit marţi după-amiază cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, la sediul Cancelariei Federale din Berlin.
  • Ciolacu și Scholz au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen, dar și despre relațiile dintre cele două țări.
  • Miercuri, Ciolacu va avea discuții cu mediul de afaceri româno-german, dar și cu industria de apărare.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit marţi după-amiază cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, la sediul Cancelariei Federale din Berlin. Ciolacu și Scholz au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen, dar și despre relațiile dintre cele două țări.

Marcel Ciolacu spune, la conferința susținută alături de Olaf Scholz în Berlin, că a discutat cu cancelarul Germaniei inclusiv despre cum se poate depăși „blocajul Schengen”, scrie Mediafax.

„Doresc să mulțumesc personal cancelarului german pentru sprijinul oferit în vederea aderării României la Spațiul Schengen. Germania a demonstrat că este un prieten adevărat al României. Am discutat împreună despre cum putem trece peste acest blocaj nejustificat care afectează, în opinia noastră, direct unitatea europeană. Căutăm soluții și împreună cu Germania și contăm pe sprijinul Germaniei în vederea depășirii acestui moment”, a spus Ciolacu.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
HALEP JOACĂ LA PARIS
FACI MAMOGRAFIE CU A.I.
1.700 DE UCRAINENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
PREVIZIUNILE LUI MUSK

Ciolacu a spus că România și Germania își propune începerea unor discuții „pentru setarea unui plan de acțiune comun pe subiecte de interese strategici și a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate, ridicarea la nivel strategic a relațiilor noastre”.

Miercuri, Ciolacu va avea discuții cu mediul de afaceri româno-german, dar și cu industria de apărare.

Ciolacu: Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente

„Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente”, răspunde Marcel Ciolacu la o întrebare legată de faptul că Germania ar putea trimite 4.000 de soldați în Lituania.

În perspectiva summitului NATO de la Vilnius, un jurnalist l-a întrebat, la Berlin, pe Marcel Ciolacu la ce se așteaptă în ceea ce privește consolidarea flancului estic al NATO, în condițiile în care 4.000 de soldați au fost promiși de către Germania pentru a fi plasați în Lituania.

„Eu sper să avem cât de curând pe teritoriul României militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată (războiul din Ucraina – n.r.), cu toții ne-am fi așteptat poate să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toții știm că nu se putea acest lucru. Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente și sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens și în acest demers”, a răspuns premierul Ciolacu.

Citește și