• Marcel Ciolacu și miniștri din cabinet merg miercuri în Ucraina.
  • Ciolacu: Sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina.
  • Premierul României se va întâlni cu Zelenski, premierul Shmyhal şi cu preşedintele Radei Supreme.

Ciolacu, la Kiev: „Limba oficială pentru românii din Ucraina este limba română, nu moldovenească”.

„În mod special, vreau să îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce privește decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internațional, nu mai există decât o singură limbă oficială, limba română”, a spus Ciolacu.”

Știre inițială

De pe frontul din Orientul Mijlociu, pe cel de lângă granița noastră. Astăzi are loc o ședință comună a guvernelor României și Ucrainei, la Kiev, conform mai multor surse politice. Din partea României vor participa miniştrii Apărării, Energiei, Sănătăţii, Economiei şi Agriculturii, precum şi secretari de stat de la ministerele Afacerilor Interne şi Transporturilor. Ciolacu a precizat că s-a ajuns la un compromis cu autorităţile ucrainene privind drepturile românilor din această ţară.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL
CE PROGRAM ARE MUSK

Ciolacu se va întâlni cu Zelenski, premierul Shmyhal şi cu preşedintele Radei Supreme. Ciolacu a promis înainte de vizită că va veni cu detalii despre drepturile românilor din Ucraina, spunând că vor fi similare cu cele ale ucrainenilor din România. Premierul României va discuta despre parteneriatul strategic stabilit între Zelenski și Iohannis la București, iar dacă documentul este gata, acesta ar putea fi semnat.

În același timp, transportul cerealelor va fi discutat. România s-a angajat să crească calitatea infrastructurii și să se ajungă la 4 milioane tone pe lună de cereale care vor trece prin România, dar și măsurile de securitate în zonă. Când a fost la București, președintele Zelenski a spus că s-a discutat un plan în trei puncte pentru siguranța transportului pe Dunăre.

Citește și