• Boloș vrea să înființeze instituția turnătorului la ANAF.
  • România are cea mai mare taxare pe muncă din Uniunea Europeană.
  • România are și cea mai mică taxare pe capital din Uniune.

Boloș vrea să înființeze instituția turnătorului la ANAF. Cetățenii să raporteze evaziunea și să fie recompensați. Marcel Ciolacu spune că ar putea să reducă taxarea pe muncă de anul viitor, dar nu chiar de la începutul anului. Asta pentru că România are cea mai mare taxare pe muncă din Uniunea Europeană.
În același timp, are și cea mai mică taxare pe capital. Vrea să găsească un echilibru între cele două, ca să nu riște să genereze, spune Ciolacu, „crize sociale”.

„Cert este că dacă vrem ceea ce spunem toți, acea țară ca afară, păi, fără bani nu se poate să cadă din cer. Treaba asta cum se face? Printr-o colectare. Din cifre, suntem undeva la 33% și față de o medie europeană care merge peste 45%. Ce ar rezolva o bună parte din toată chestia asta este digitalizarea nu numai la ANAF, ci la toate instituțiile. Computerul îți arată toată munca pentru care ai nevoie de o armată de oameni făcând niște lucruri repetitive”, a explicat Andrei Baciu, președinte CNAS, la Aleph News.

Taxarea capitalului e, de altfel, o temă recurentă pentru premier, dar când vine vorba de situația economică a țării, de vină e tot „greaua moștenire”. Boloș a propus înființarea instituției turnătorului la ANAF. Cetățenii ar urma să se transforme în inspectori fiscali, să raporteze ANAF-ului dacă observă o faptă de evaziune fiscală și să fie răsplătiți pentru asta. Ciolacu nu i-o ia în nume de rău ministrului de Finanțe.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

„Cred că trebuie să găsească formule prin care să ajungă la o mai bună colectare. Sunt mare fan al tehnologiei și a ceea ce poate aduce nou în viața ta. Tehnologia schimbă cu totul jocul, schimbă felul în care se întâmplă lucrurile, eficientizează procese. Atunci când ai resurse limitate, în orice domeniu, trebuie să stabilești priorități”, a declarat Andrei Baciu, președinte CNAS, la Aleph News.

Citește și