- Se așteaptă ca această mină controversată să creeze peste 500 de locuri de muncă.
- Aprobarea minei a fost întâmpinată, de asemenea, cu critici vehemente din partea oamenilor de știință și a ecologiștilor.
- „O nouă mină de cărbune în Cumbria nu are niciun sens din punct de vedere ecologic sau economic”, a declarat Paul Ekins, profesor de resurse și politici de mediu la Institutul pentru resurse durabile al UCL.
Oamenii de știință, ecologiștii și chiar și consilierii guvernului britanic în materie de climă au criticat puternic decizia acestuia de a aproba un plan de deschidere a primei noi mine de cărbune din țară în ultimele trei decenii, la puțin mai mult de un an după ce națiunea a încercat să convingă lumea să renunțe la combustibilul fosil murdar în cadrul discuțiilor COP26 de la Glasgow.
Michael Gove, ministrul britanic pentru locuințe și comunități, a aprobat miercuri planul de deschidere a minei de cărbune Whitehaven din Cumbria, un comitat din nord-vestul Angliei, unde se află Lake District, inclus în Patrimoniul Mondial.
Se așteaptă ca această mină controversată să creeze peste 500 de locuri de muncă. Dar prețul de mediu este foarte mare: Comitetul britanic pentru schimbări climatice (CCC), un grup independent care oferă consultanță guvernului, a estimat că mina și cărbunele pe care îl va produce vor emite în fiecare an aproximativ 9 milioane de tone de emisii care încălzesc planeta.
Susținătorii minei susțin că proiectul va crea locuri de muncă și va asigura combustibilul fosil pentru fabricarea oțelului britanic; cu toate acestea, 85% din cărbunele extras va fi exportat.
CCC a criticat decizia. Președintele comitetului, Lord Deben, a declarat: „Eliminarea treptată a utilizării cărbunelui este cea mai clară cerință a efortului global pentru Net Zero. Prin urmare, condamnăm decizia secretarului de stat de a aproba o nouă mină de cărbune de mare adâncime în Cumbria, contrar sfaturilor noastre anterioare. Această decizie sporește emisiile globale și subminează eforturile Regatului Unit de a atinge Net Zero.”
Aprobarea minei a fost întâmpinată, de asemenea, cu critici vehemente din partea oamenilor de știință și a ecologiștilor.
„O nouă mină de cărbune în Cumbria nu are niciun sens din punct de vedere ecologic sau economic”, a declarat Paul Ekins, profesor de resurse și politici de mediu la Institutul pentru resurse durabile al UCL, într-un comunicat. „Se va adăuga la emisiile globale de CO2, deoarece noua ofertă nu va înlocui alt cărbune, ci îl va deturna în altă parte, și va deveni nefolositoare în anii 2030, pe măsură ce industria siderurgică la nivel global se va îndepărta de cărbune”.
Ekins a mai spus că aprobarea minei „distruge reputația Marii Britanii ca lider global în ceea ce privește acțiunile climatice și o expune la acuzații bine justificate de ipocrizie – spunând altor țări să renunțe la cărbune, în timp ce ea însăși nu face acest lucru”.