Marea Britanie, criticată pentru că a subestimat creșterea periculoasă a grupului de mercenari Wagner din Rusia. Ce detalii aduce noul raport

Guvernul Regatului Unit a fost aspru criticat de Comisia Parlamentară pentru Afaceri Externe (FAC) pentru că a subestimat creșterea periculoasă a grupului de mercenari Wagner din Rusia. Într-un raport, comitetul deputaților a acuzat guvernul de ceea ce a numit „o lipsă de înțelegere tristă” a activităților lui Wagner în Africa, srie BBC.

„Suntem profund îngrijorați de lipsa de înțelegere a guvernului cu privire la stăpânirea lui Wagner dincolo de Europa, în special de stăpânirea lor asupra statelor africane”, spune președintele Comitetului, deputatul Alicia Kearns.

Raportul prezintă șapte state în care a fost detectată activitatea militară a lui Wagner: Ucraina, Siria, Republica Centrafricană (RCA), Sudan, Libia, Mozambic și Mali. Wagner a dezvoltat un model de afaceri de mare succes și profitabil în aceste țări, îmbogățindu-se pe sine și pe conducătorii săi clienți, mai ales în detrimentul populației locale.

Comitetul, care a comandat pentru prima dată cercetări de investigație open-source pentru raportul său de 82 de pagini, afirmă că, timp de 10 ani, guvernul britanic a „subestimat activitățile rețelei Wagner, precum și implicațiile de securitate pentru Europa”.

Acest subiect a devenit cu atât mai relevant săptămâna aceasta, cu cât undeva între 3000-10.000 de luptători mercenari și-au stabilit o bază în Belarus în timp ce și-au anunțat retoric dorința de a efectua un raid transfrontalier în Polonia, un stat NATO. Raportul FAC a folosit dovezi furnizate de o sursă bine plasată și de rang înalt din Wagner, un „dezertor”, care a dezvăluit că organizația sa s-a lăudat că a învățat autoritățile locale de poliție din RCA cum să tortureze captivii civili.

Grupul Wagner este acuzat că a ucis sute de civili în acea țară, în timp ce a ajutat la susținerea regimului care le plătește salariile. Mali este un exemplu de țară în care Grupul Wagner a înlocuit cu succes forțele occidentale conduse de francezi, în timp ce se încurajează cu un guvern autocratic care a preluat recent puterea. „Acolo unde Occidentul se mută, Wagner se mută înăuntru, văzând oportunități în suferință și profit în haos”, spune raportul.

Citește și:

Exit mobile version