• Aceasta este cea de-a patra țară europeană pe care Zelenski a vizitat-o în ultimele zile, după Franța, Germania și Italia.
  • El caută să obțină mai mult ajutor, în timp ce Ucraina pregătește o ofensivă de primăvară mult așteptată pentru a recuceri teritoriile confiscate de Rusia.
  • Kremlinul a declarat că a luat extrem de negativ” promisiunea Londrei de a furniza mai multe arme Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a aflat luni în Marea Britanie, în cadrul turneului său european, în timp ce aliatul de nădejde al Kievului a promis că va oferi Ucrainei sute de rachete și drone de atac în plus, în încercarea de a schimba cursul războiului, scrie AP News.

Zelenski a aterizat cu elicopterul la Chequers, reședința oficială la țară a liderului britanic, unde a fost întâmpinat de premierul Rishi Sunak cu o strângere de mână și o îmbrățișare. Este a doua călătorie a lui Zelenski în Marea Britanie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul său de până acum și a declarat că războiul este o chestiune de securitate nu numai pentru Ucraina, ci este important pentru întreaga Europă”. Sunak i-a spus lui Zelenski: Conducerea dumneavoastră, curajul și tăria de caracter a țării dumneavoastră sunt o inspirație pentru noi toți”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Aceasta este cea de-a patra țară europeană pe care Zelenski a vizitat-o în ultimele zile, după Franța, Germania și Italia. El caută să obțină mai mult ajutor, în timp ce Ucraina pregătește o ofensivă de primăvară mult așteptată pentru a recuceri teritoriile confiscate de Rusia.

Kremlinul a declarat că a luat extrem de negativ” promisiunea Londrei de a furniza mai multe arme Ucrainei, dar în același timp crede că livrările nu vor schimba drastic cursul războiului, a declarat luni purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Marea Britanie aspiră să fie în fruntea țărilor care continuă să pompeze arme în Ucraina”, a declarat Peskov. Repetăm încă o dată, nu poate produce nicio influență drastică și fundamentală asupra modului în care se desfășoară operațiunea militară specială în Ucraina. Dar, cu siguranță, duce la noi distrugeri, la noi acțiuni. Face ca toată această poveste pentru Ucraina să fie mult mai complicată”.

Sunak a răspuns prin a promite sprijinul pe termen lung al Regatului Unit pentru Ucraina. Marea Britanie a devenit unul dintre principalii aliați militari ai Ucrainei, trimițând Kievului rachete cu rază scurtă de acțiune și tancuri Challenger și antrenând 15.000 de soldați ucraineni pe teritoriul britanic. Săptămâna trecută, Marea Britanie a anunțat că a trimis Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow, care au o rază de acțiune de peste 250 de kilometri- primul transport cunoscut de armament pe care Kievul îl caută de mult timp de la aliații săi.

Citește și: