• Potrivit ONU, în nord-vestul Siriei au fost raportate peste 4.400 de decese și 7.600 de răniți de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit sudul Turciei vecine la 6 februarie.
  • La peste o săptămână de la cutremur, șansele de a găsi pe cineva în viață printre dărâmături sunt minime.
  • Pacienții continuă să sosească la spitalul Al-Razi.

Spitalele din Alep nu au suficient loc pentru noi pacienți în urma cutremurului devastator de săptămâna trecută, a declarat pentru BBC un medic din orașul sirian. La spitalul Al-Razi sunt prea multe paturi pentru a încăpea în saloane. Acestea ajung cap la cap pe coridoare și în curtea răcoroasă. Nu am fost în stare să externăm pacienții din spitale nici măcar după ce i-am tratat. Orașul este avariat și nu există locuri în care să se ducă”, a declarat doctorul Nizar Suleiman, șeful secției de ortopedie.

A venit un număr uriaș de pacienți într-o perioadă scurtă de timp. Avem un deficit uriaș de medicamente, așa că este foarte îngrijorător. De exemplu, suferim de o lipsă de echipamente medicale pentru tratarea fracturilor. Suferim deja de acest deficit din cauza crizei, iar asediul [sancțiunile] agravează situația.”

Pagubele din Alep sunt de amploare. Reporterii BBC au fost acolo și au vorbit cu lucrătorii medicali. În timp ce se plimba prin oraș, echipa BBC a încercat să rămână tăcută, în caz că ar fi putut auzi supraviețuitori în clădirile dărâmate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La peste o săptămână de la cutremur, șansele de a găsi pe cineva în viață printre dărâmături sunt minime. Dar pacienții continuă să sosească la spitalul Al-Razi din Alep. Abu Muhammad, care a petrecut aproximativ 24 de ore prins sub dărâmături, zace printre alți supraviețuitori pe un salon. El și-a pierdut soția și trei dintre cei cinci copii în cutremur. Au plecat în Rai, acum sunt cu Dumnezeu”, spune el, cu lacrimi în ochi.

Este recunoscător pentru un singur lucru: Dumnezeu mi-a salvat telefonul mobil pentru a-mi aminti de ei, așa că cel puțin pot să mă uit la pozele lor de fiecare dată când îmi este dor de ei”. Zeci de mii de oameni locuiesc acum în biserici, moschei sau în spații publice și parcuri, după ce și-au pierdut casele.

Aceștia nau spus că, în timpul războiului civil din țară, care durează de mai bine de un deceniu, aproape că se așteptau să își piardă persoanele dragi sau proprietățile. Dar cutremurul a fost atât de neașteptat. A lovit în timp ce dormeau, aducând un nou val de suferință pe care l-au simțit cumva și mai greu de suportat.

Guvernul spune că efortul său de ajutor a fost îngreunat de sancțiunile economice pe care puterile occidentale le-au impus ca răspuns la presupusele încălcări ale drepturilor omului și la alte abuzuri comise în timpul războiului civil de 12 ani din țară. SUA, Marea Britanie și UE neagă acest lucru, afirmând că comerțul cu bunuri esențiale și asistența umanitară sunt scutite de sancțiuni.

Cu toate acestea, chiar dacă exporturile de materiale medicale către Siria nu sunt sancționate în mod specific, băncile internaționale și regionale care se tem să nu fie pedepsite de autoritățile occidentale au fost în trecut reticente în a aproba tranzacțiile financiare de care sirienii au nevoie pentru a le achiziționa.

Luni, ministrul de externe Faisal Mekdad a cerut ridicarea tuturor măsurilor coercitive unilaterale” în timpul unei întâlniri cu trimisul special al ONU în Siria, Geir Pedersen, a relatat agenția de presă de stat siriană Sana.