• Angela Merkel se va întâlni la Moscova pentru a purta o serie de convorbiri cu liderul Rusiei.
  • E ultima deplasare formală a cancelarului german.
  • Angela Merkel se va retrage luna viitoare din postul de cancelar.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se va întâlni la Moscova pentru a purta o serie de convorbiri cu liderul Rusiei, Vladimir Putin. E ultima deplasare formală a cancelarului german, care se va retrage luna următoare, la aproape 16 ani de la preluarea mandatului, a scris Reuters.

Încă din 2014, situația privind cooperarea dintre cei mai puternici doi lideri ai Europei s-a denaturat după ce Rusia a anexat Crimeea. Ceea ce a generat o serie de reacții dure și a condus la sancțiuni din partea Occidentului asupra relațiilor economice cu Rusia.

Discuțiile dintre Merkel și Putin se desfășoară chiar în ziua în care s-a împlinit exact un an de la otrăvirea lui Alexei Navalny, criticul principal al Kremlinului, eveniment care a dăunat în mod semnificativ legăturilor ruso-germane. Putin i-a înmânat câteva flori lui Angela Merkel chiar înainte de această întrevedere și a afirmat că în pofida caracterului unei vizite de „adio”, se lasă așteptat la o întrevedere cu caracter productiv.

Recomandări

SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA
SUNTEM DIN ALTĂ LIGĂ?

Navalny, otrăvit pe 20 august 2020

Merkel a afirmat că, cu toate că cei doi au puncte de vedere divergente, este esențială această discuție. Merkel a indicat că a avut de gând să se întîlnească cu organizațiile civile și non-guvernamentale în vederea abordării problemei Afganistanului, la fel ca și a situația din Rusia, unde anumite asociații au fost interzise în cadrul unei măsuri represive premergătoare procesului electoral.

Cu siguranță, ziua în care Navalny a fost otrăvit, acum un an pe 20 august 2020, cel mai deschis adversar al lui Putin pe plan național, va fi clar un subiect de discuție în cadrul reuniunii acestora. Navalny fusese transportat pe calea aerului în Germania anul trecut după ce a fost otrăvit inițial cu un agent neurotoxic de uz militar, după cum afirmă occidentalii. Moscova a negat aceste afirmații și acuză Occidentul că a difuzat informații false. După ce Navalny s-a întors înapoi în Rusia, a fost arestat.

Într-o scrisoare care a fost făcută publică vineri în trei cotidiene din Europa pentru a marca această zi, Navalny a solicitat Vestului să depună mai des eforturi pentru combaterea fenomenului legat de corupție în țări asemănătoare Rusiei. În ceea ce privește Marea Britanie, autoritățile britanice au anunțat sancționarea a șapte indivizi pe care îi suspectează de a fi membri ai serviciilor de informații rusești care au participat la otrăvirea lui Navalny.

Gazoductul rusesc Nord Stream 2, unul dintre subiecte

Putin și Merkel sunt dispuși să comunice gazoductul rusesc Nord Stream 2 către Germania, care se apropie de finalizare, în contextul în care Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că, gazoductul ar putea cauza un eșec major pentru Ucraina prin faptul că ar putea sări peste această țară istorică de tranzit de gaz.

Putin și Merkel sunt pregătiți să împărtășească proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2 spre Germania, care se află în faza de finalizare, pe fondul unor îngrijorări din partea Statelor Unite cum că această conductă ar putea provoca un regres semnificativ pentru Ucraina.

După alegerile din 26 septembrie, Merkel urmează să demisioneze din funcția de cancelar, în timp ce Putin, care se află la putere de peste două decenii, va fi reales în 2024, deși nu a spus dacă va candida.