• Potrivit Institutului Carlos III din Spania, care înregistrează zilnic decesele cauzate de temperatură, 360 de decese au fost atribuite temperaturilor ridicate între 10 și 15 iulie.
  • Aproape toată Spania a fost sub alertă de temperaturi ridicate pentru încă o zi, duminică.
  • Guvernul francez și-a intensificat eforturile pentru a proteja persoanele din căminele de bătrâni.

Pompierii s-au luptat cu incendii de vegetație scăpate de sub control în Spania și Franța. Flăcările unui incendiu au atins duminică două plaje populare din Atlantic, în timp ce Europa se topește sub un val de căldură neobișnuit de extremă.

Până în prezent, nu au existat decese legate de incendii în Franța sau Spania, dar autoritățile de la Madrid au spus că temperaturile ridicate sunt cauza a sute de decese. Două incendii uriașe, care au mistuit păduri de pini timp de șase zile în sud-vestul Franței, au forțat evacuarea a aproximativ 16.200 de persoane.

În imagini dramatice postate online, un zid de fum negru putea fi văzut spre Atlantic pe o porțiune de coastă din Bordeaux, apreciată de surferi din întreaga lume. Flăcările au trecut peste copacii care se învecinează cu o plajă largă de nisip, în timp ce avioanele zburau la joasă înălțime pentru a aspira apa din ocean.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

În altă parte, fumul a acoperit orizontul deasupra unei mase de copaci pârliți, în imagini împărtășite de pompierii francezi.

În Spania, pompierii sprijiniți de brigăzi militare au încercat să stingă peste 30 de incendii care mistuiau păduri răspândite în toată țara. Departamentul de Apărare Națională al Spaniei a declarat că majoritatea avioanelor sale de stingere a incendiilor au fost desfășurate pentru a ajunge la incendii, multe dintre acestea fiind localizate pe un teren accidentat, dificil de accesat de către echipele de la sol.

Condițiile de secetă din Peninsula Iberică au făcut-o deosebit de sensibilă la incendii de vegetație – unele provocate de fulgere, altele din greșeală, iar unele declanșate intenționat – după ce o masă de aer cald a suflat dinspre Africa. Sezonul de incendii a lovit unele părți ale Europei mai devreme decât de obicei în acest an, după o primăvară uscată și caldă pe care UE a atribuit-o schimbărilor climatice. Unele țări se confruntă cu secete prelungite, în timp ce multe dintre ele sunt afectate de valuri de căldură.

În Spania, în timpul celui de-al doilea val de căldură din această vară, în multe zone au fost înregistrate în mod repetat vârfuri de 43 de grade Celsius.