• Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că Ucraina ar trebui să arate recunoștință pentru ajutoarele primite.
  • Declarațiile lui Ben Wallace vin în contextul în care Volodimir Zelenski a avut un discurs agresiv la adresa aliaților din NATO în ultimele zile.
  • Jens Stoltenberg este mai înțelegător, spune că are și Ucraina problemele ei.

Fără precedent și absurd”, ”vorbim mai larg când ajung la Vilnius”, declarațiile supărate ale lui Volodimir Zelenski au reușit să supere liderii mondiali. Cel puțin pe Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie, care i-a criticat atitudinea. În goana după ajutoare, ucrainenii uită uneori să fie recunoscători, spune oficialul britanic.

”Fie că ne place sau nu, oamenii vor să vadă puțină recunoștință. Uneori le cereți statelor să renunțe la propriile stocuri (de arme, n.r.). Uneori trebuie ca parlamentarii de la Capitoliu să fie convinși.”, a spus Ben Wallace la finalul summitului de la Vilnius, citat de Sky News.

Marea Britanie a fost printre primele țări care au contribuit la ajutorarea Ucrainei la începutul războiului. Sprijinul britanicilor a venit încontinuu, tim de 16 luni, chiar dacă, uneori relațiile deveniseră tensionate.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?

”Știți că nu suntem Amazon. Așa le-am spus anul trecut când am condus 11 ore ca să mi se dea o listă. ”, a adăugat ministrul britanic.

Dar, până la urmă, spune că Zelenski vorbea pentru publicul de acasă și că, la finalul summitului, nimeni nu a ținut cont de asta, Ucraina a plecat câștigată de la Vilnius.

”Cred că am fost mereu recuboscători Marii Britanii. I-am fost mereu recunoscători premierului și ministrului Apărării, pentru că britanicii au susținut mereu Ucraina. Suntem recunoscători pentru asta. Cum altfel să îmi exprim recunoștința? Ar trebui să ne trezim dimineață și să ne exprimăm cuvintele de recunoștință personal ministrului? Chiar nu înțeleg esența acestei solicitări.”, a replicat Volodimir Zelenski.

Jens Stoltenberg a fost diplomat când a fost întrebat cum comentează declarațiile din ultimele zile ale lui Zelenski.

”Înțelegem cu toții cât de dificilă este situația din Ucraina. Sunt în mijlocul unui război, au pierderi în fiecare zi”, a spus secretarul genral al NATO.

Stoltenberg spune însă că relația politică dintre Ucraina și alianță a evoluat și, până la urmă, Volodimir
Zelenski a fost mulțumit de deciziile luate la Vilnius.

Citește și

Țările din G7 vor sprijini Ucraina economic și militar. Zelenski: O victorie importantă. Dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect

Summitul NATO de la Vilnius. Ziua 2. România mai bine apărată. Cu ce se întoarce Klaus Iohannis de la Vilnius

Cristian Diaconescu: Ucraina va sta la masă cu 32 de state membre ale Alianței pe poziții de egalitate