• NATO marchează astăzi 75 de ani de semnarea tratatului de apărare colectivă în Europa şi America de Nord.
  • Diplomaţii de rang înalt, întruniţi la reuniunea NATO de la Bruxelles, au promis sprijinirea în continuare a Ucrainei.
  • La mai bine de doi ani de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, Moscova îşi afirmă controlul pe câmpul de luptă, iar Kievul se confruntă cu o lipsă de armament şi muniţie din ce în ce mai mare.

NATO a luat naştere în data de 4 aprilie 1949, atunci când 12 ţări din Europa şi America de Nord au semnat, la Washington DC, un tratat de apărare colectivă, ca un răspuns la temerile tot mai mari că Uniunea Sovietică reprezenta o ameninţare militară la adresa statelor democratice.

75 de ani mai târziu, Alianţa Nord-Atlantică s-a extins şi este formată din 32 de state membre, ultima care s-a alăturat tratatului fiind Suedia, în luna februarie a acestui an.

Întruniţi la Bruxelles pentru a marca cea de-a 75-a aniversare de existenţă şi activitate a NATO, miniştrii de Externe ai ţărilor membre analizează un plan pentru a oferi un sprijin militar mai previzibil pe termen lung Ucrainei, notează Associated Press.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

,,Ucraina este supusă unor atacuri grele, parcă zilnic, 24 de ore din 24, 7 zile din 7″, a declarat presei ministrul estonian de externe Margus Tsahkna, care a făcut apel la mai mult material militar pentru Ucraina, precum sisteme de apărare aeriană, drone şi obuze de artilerie

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat în cadrul reuniunii de la Bruxelles că, ,,această securitate – împreună cu principiile fundamentale ale Alianţei, respectiv democraţia, libertatea şi statul de drept – este din nou ameninţată de cei care cred că puterea face dreptate… şi care încearcă să redeseneze graniţele prin forţă”, notează sursa citată.

Afectată de lipsa de muniţie, Ucraina a redus săptămâna aceasta vârsta de recrutare militară de la 27 la 25 de ani, într-un efort de a face faţă atacurilor ruseşti. În paralel, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un nou decret privind recrutarea militară semestrială, unde sunt chemaţi 150.000 de cetăţeni.

Astăzi, la 75 de ani de la înfiinţarea NATO, Ucraina doreşte să devină membru al Alianţei, în timp ce Suedia şi Finlanda s-au alăturat tratatului după izbucnirea războiului, după o perioadă lungă de neutralitate. Până acum, majoritatea aliaţilor se opun aderării Ucrainei, însă sprijinul militar din partea Occidentului – pe de o parte – şi războiul – de pe altă parte – continuă.

Citește și