• Libertatea femeilor s-a redus constant de când talibanii au preluat puterea în 2021.
  • Talibanii au decretat că femeile ar trebui să fie îmbrăcate într-un mod care să le descopere doar ochii.
  • Închiderea saloanelor de înfrumusețare a făcut parte dintr-o gamă largă de măsuri impuse de talibani.

Talibanii au ordonat saloanelor de coafură și înfrumusețare din Afganistan să se închidă, aceasta fiind cea mai recentă restricție cu care se confruntă femeile. Un purtător de cuvânt al Ministerului Virtuții a declarat că întreprinderile au avut o lună pentru a se conforma, începând cu 2 iulie, când au fost informate pentru prima dată despre mișcare, informează BBC.

Libertatea femeilor s-a redus constant de când talibanii au preluat puterea în 2021. Ei au interzis accesul adolescentelor și femeilor în sălile de clasă, sălile de sport și parcuri și, cel mai recent, le-au interzis chiar să lucreze pentru Națiunile Unite.

De asemenea, talibanii au decretat că femeile ar trebui să fie îmbrăcate într-un mod care să le descopere doar ochii și trebuie să fie însoțite de o rudă de sex masculin dacă parcurg mai mult de 72 km. Restricțiile au continuat în ciuda condamnării internaționale și a protestelor femeilor.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Închiderea saloanelor de înfrumusețare a făcut parte dintr-o gamă largă de măsuri impuse de talibani când au fost ultima dată la putere între 1996 și 2001, dar s-au redeschis în anii de după invazia Afganistanului condusă de SUA din 2001. Reacționând la noua închidere, o femeie afgană care a vorbit anonim a declarat pentru BBC: „Talibanii le îndepărtează cele mai elementare drepturi ale omului femeilor afgane. Încalcă drepturile femeilor. Prin această decizie, acum le privează pe femei de a sluji o altă femeie. Când am aflat vestea, am fost complet șocată.

Saloanele de înfrumusețare au rămas deschise chiar și după ce talibanii au preluat puterea în urmă cu doi ani, după retragerea forțelor americane, dar vitrinele magazinelor erau adesea acoperite, iar imaginile femeilor din afara saloanelor erau vopsite cu spray pentru a le ascunde fețele.

Citește și