- Republica Cehă a fost prima țară occidentală care a trimis tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie – T72 și BMP1 de concepție sovietică – la Kiev.
- Generalul Pavel a apărat cu tărie sprijinul militar occidental acordat Kievului.
- „Sunt mândru că țara mea a fost una dintre primele care a oferit Ucrainei un ajutor militar semnificativ”, a declarat el.
Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a declarat pentru BBC că Ucrainei ar trebui să i se permită să adere la NATO „imediat ce războiul se va încheia”. Pavel, general NATO în retragere, a declarat că Ucraina ar fi „pregătită din punct de vedere moral și practic” să se alăture alianței occidentale odată ce conflictul se va încheia.
Advertisment
În primul său interviu difuzat cu presa internațională de la alegerea sa, generalul Pavel a apărat cu tărie sprijinul militar occidental acordat Kievului, afirmând că nu ar trebui să existe „aproape nicio limită” în ceea ce privește ceea ce ar trebui să trimită țările.
Vorbind din palatul renascentist Hrzansky, situat la câteva sute de metri de Castelul Praga, el a declarat că pentru el trimiterea de avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-16, „nu este un tabu”, dar că nu este sigur că acestea ar putea fi livrate într-un interval de timp care să se dovedească util Kievului.
Recomandări
Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane F-16 în această săptămână, deși președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nimic nu este exclus. „Sunt mândru că țara mea a fost una dintre primele care a oferit Ucrainei un ajutor militar semnificativ”, a declarat el pentru BBC.
Republica Cehă a fost prima țară occidentală care a trimis tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie – T72 și BMP1 de concepție sovietică – la Kiev, parte a unei serii de livrări de arme grele care ar fi început încă din martie 2022.
Aproape un an mai târziu, după multă agonie și cercetare sufletească, țări precum Marea Britanie, Statele Unite și Germania au început să răspundă la apelurile repetate ale Kievului de a trimite tancuri moderne, de fabricație occidentală, cum ar fi Leopard 2s, Challenger 2s și M1 Abrams.
„Probabil că foarte puțini oameni și-ar putea imagina că țările occidentale ar fi dispuse să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale moderne sau sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune sau sisteme antiaeriene”, a continuat el.
Acum, a spus el, este o realitate. „Dar, în același timp, vedem că încă nu este suficient” pentru a contracara resursele semnificative de oameni și material ale Rusiei, a adăugat el.
El a recunoscut dezamăgirea Kievului în ceea ce privește viteza livrărilor, în special a tancurilor occidentale, care au fost proiectate în mod explicit pentru a face găuri – la propriu și la figurat – în formațiile blindate sovietice.
Partenerii noștri