• NYT: Putin este de acord cu încetarea focului dacă păstrează teritoriul cucerit.
  • Rusia a pierdut 70.000 de militari și mercenari, alți 200.000 au fost răniți.
  • Zelenski exclude armistițiul dacă Rusia nu se retrage din teritoriul ocupat.
  • 74% dintre ucraineni sunt împotriva unor concesii teritoriale cu Rusia în schimbul păcii.

Din septembrie, Putin a semnalat, prin canale diplomatice, că este deschis la o încetare a focului care îngheață luptele de-a lungul liniilor actuale, scrie The New York Times. Sursa citează doi foști înalți oficiali ruși apropiați ai Kremlinului și oficiali americani, dar și internaționali care au primit mesajul de la trimișii Moscovei.

Raportul vine în contextul în care invazia rusă de 22 de luni în Ucraina a ajuns într-un impas, iar ajutorul occidental pentru Kiev riscă să se epuizeze. În același timp, Moscova se confruntă cu presiuni economice și geopolitice tot mai mari, în ciuda faptului că se laudă că poate susține un război lung.  Vine cu mai multe informații Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității.

Este dispusă Ucraina la concesii?

Ucraina nu este dispusă la astfel de concesii, după un sondaj, 74% dintre ucrainieni nu vor o pace care va duce la pierderea de teritorii.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Pe de altă parte, nici nu poți avea încredere în Putin – de exemplu, în 2008 a spus că nu atacă și nu ia teritorii din Georgia. A făcut exact acest lucru. Pe de altă parte, chiar dacă el nu s-a săturat de război, rușii s-au săturat. Este un război costisitor, care de un an de zile, este mai degrabă unul de poziții; se folosesc foarte mult tacticile din Primul Război Mondial, și chiar dacă vedem tehnologii de ultimă oră, adică dronele. Va fi o iarnă destul de dificilă, Rusia are peste 600.000 de militari în Ucraina, zilnic sunt atacuri.

Citește și