- Armata ucraineană a anunţat că un soldat a fost ucis în bombardamentele lansate sâmbătă dimineaţa de separatiştii pro-ruşi, în estul Ucrainei.
- Separatiştii au deschis focul asupra a peste 20 de aşezări, folosind artileria grea, care a fost interzisă de acordurile de la Minsk, a precizat armata.
- Incidentele de bombardamente peste linia care desparte forţele guvernamentale şi separatiştii au crescut brusc în această săptămână, în ceea ce guvernul ucrainean a numit o provocare.
O bombă lansată de către separatiștii proruși a ucis un soldat ucrainean. Bombardamentele au fost lansate sâmbătă dimineaţa de separatiştii pro-ruşi, în estul Ucrainei. Acolo, violenţele din această săptămână, în cadrul unui conflict de lungă durată, au stârnit îngrijorarea că ar putea fi declanşatorul unei acţiuni militare ruseşti.
Armata ucraineană a precizat pe pagina sa de Facebook că a înregistrat 19 încălcări ale încetării focului de către separatişti de la începutul zilei, comparativ cu 66 de cazuri în ultimele 24 de ore. Lansările de bombe din ultimele ore au dus la evacuarea unei părți din populație.
Separatiştii au deschis focul asupra a peste 20 de aşezări, folosind artileria grea, care a fost interzisă de acordurile de la Minsk, a precizat armata, potrivit Reuters.
Incidentele de bombardamente peste linia care desparte forţele guvernamentale şi separatiştii au crescut brusc în această săptămână, în ceea ce guvernul ucrainean a numit o provocare. Acesta a negat cu tărie sugestiile Rusiei potrivit cărora Kievul ar putea lansa o ofensivă în estul Ucrainei.
Lansarea de bombe a dus la încălcarea acordurilor de la Minsk
Acordurile de la Minsk vizează să pună capăt unui conflict de 8 ani între armata ucraineană şi separatiştii din estul ţării.
Acordurile de la Minsk au fost semnate după criza care a dus la invadarea Crimeei de către Rusia, în 2014, şi la ciocnirile din Donbass. Acordurile dispun de 13 puncte ce nu au fost implementate în 7 ani.
Negocierile dintre Ucraina şi separatiştii pro-ruşi din regiunile estice au fost semnate în două ocazii separate, în septembrie 2014 şi februarie 2015, în prezenţa reprezentanţilor OSCE ai Rusiei şi ai unor ţări occidentale.
Primul punct a fost încetarea focului. În cinci luni de conflict, numărul morţilor era de 2.600. Acordul a fost încălcat în mod repetat imediat de ambele părţi, atât de mult, încât victimele conflictului din Donbass s-au ridicat la peste 14.000, potrivit Kievului.