• O femeie care are HIV poartă noul coronavirus timp de șapte luni, arată un studiu.
  • Oamenii de știință au detectat 32 de mutații ale virusului în corpul femeii.
  • Astfel, HIV ar putea contribui la evoluția variantelor, dar probabil în cazuri excepționale.

Oamenii de știință au descoperit că o femeie infectată cu HIV a avut coronavirus timp de 216 zile și că în corpul ei au fost detectate 32 de mutații ale SARS-CoV-2. Nu este clar, însă, dacă mutațiile pe care le-a purtat au fost transmise altor persoane.

Mai exact, este vorba despre o femeie cu HIV în stadiu avansat, în vârstă de 36 de ani, din Africa de Sud. Raportul de caz, care nu a fost încă evaluat, a fost publicat joi ca o preimprimare pe medRxiv, potrivit Business Insider.

Până acum, coronavirusul a suferit 13 mutații ale proteinei spike, despre care se știe că ajută virusul să scape de răspunsul imun și alte 19 mutații care ar putea schimba comportamentul virusului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cercetătorii au transmis că persoanele cu HIV ar putea fi o sursă continuă de transmitere și evoluție a virusului SARS-CoV-2. Femeia din Africa de Sud a fost tratată în spital pentru simptomele sale inițiale și a prezentat doar simptome ușoare ale COVID-19, chiar dacă purta încă virusul SARS-CoV-2.

Alte patru persoane cu HIV au purtat coronavirusul mai mult de o lună

Oamenii de știință au observat acest caz doar pentru că femeia a fost înscrisă într-un studiu pe 300 de persoane cu HIV, care au analizat răspunsul lor imun la COVID-19. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că alte patru persoane cu HIV au purtat coronavirusul mai mult de o lună.

Unii pacienți care au fost imunosupresați din alte motive au purtat coronavirusul pentru perioade lungi de timp. De exemplu, au fost raportate cazuri de persoane cu transplant de rinichi care au dat rezultate pozitive timp de aproape un an.

Constatarea ar putea avea o importanță deosebită pentru Africa, care avea aproximativ 26 de milioane de persoane care trăiau cu HIV în 2020.