• Curtea de Apel din Wahington DC a ridicat suspendarea executării unei femei care așteaptă o pedeapsă cu moartea.
  • Lisa Montgomery a strangulat o femeie însărcinată în Missouri înainte de a-l tăia și răpi pe copilul acesteia, în 2004.

Curtea de Apel din Washington DC a decis ridicarea suspendării condamnării la moarte a Lisei Montgomery. Aceasta va fi, așadar, prima femeie care va fi executată în ultimii 70 de ani în Statele Unite, iar acest lucru va avea loc chiar în această lună, potrivit BBC. În 2004, Lisa Montgomery a strangulat o femeie însărcinată în Missouri, înainte de a-l tăia și răpi pe copilul acesteia.

În cazul în care execuția va avea loc, acest lucru se va întâmpla chiar înainte de învestirea președintelui ales Joe Biden, cel care luptă să interzică pedeapsa capitală în America. Data de execuție a lui Montgomery a fost stabilită, inițial, pentru luna trecută, dar a fost pusă în aplicare după ce avocații ei au contractat Covid-19.

Ultima execuție a unei femei, în SUA, în 1953

Ultima femeie executată de guvernul SUA a fost Bonnie Heady, care a murit într-o cameră de gaz din Missouri în 1953. Execuțiile federale au fost înlăturate vreme de 17 ani, înainte ca președintele Donald Trump să ordone reluarea lor, la începutul anului trecut.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

În decembrie 2004, Montgomery a condus din Kansas către casa lui Bobbie Jo Stinnett, în Missouri, pentru a cumpăra un câine. „Odată ajunsă în reședință, Montgomery a atacat-o și strangulat-o pe Stinnett, care era însărcinată în opt luni, până când victima și-a pierdut cunoștința. Folosind un cuțit de bucătărie, Montgomery a tăiat apoi abdomenul lui Stinnett, determinând-o să-și recapete cunoștința. A urmat o luptă, iar Montgomery a sugrumat-o pe Stinnett până la moarte. Montgomery a scos apoi copilul din corpul lui Stinnett, a luat copilul cu ea și a încercat să-l treacă drept propriul copil”, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Justiție.

Joe Biden, care timp de decenii a fost un susținător acerb al pedepsei cu moartea ca senator din Delaware, a declarat acum că va încerca să pună capăt execuțiilor federale odată ce va intra în funcție.