• Bătrânii se pregătesc pentru cea mai grea iarnă din ultimele decenii.
  • Există temeri că atacurile ar putea viza infrastructura.
  • Familiile cumpără lemne, repară ferestrele.

Într-un bloc abandonat din Ucraina, afectat de bombardamentele rusești din cel de-al doilea oraș al Ucrainei, Olga Kobzar plănuiește să reziste la iarnă cât mai mult timp fără electricitate, apă și încălzire centrală, aprinzând soba cu gaz din bucătărie pentru a se încălzi.

Bătrâna de 70 de ani, care locuiește singură într-un cartier devastat din nordul orașului Harkov, unde temperatura poate ajunge până la -20 grade Celsius, se află la capătul a ceea ce oficialii ucraineni spun că va fi cea mai cruntă iarnă din ultimele decenii. Ea este ultima locuitoare rămasă în blocul său turn din districtul Saltivka, la aproximativ 30 km de granița cu Rusia.

Apartamentul vecinului ei a fost lovit și altele au fost cuprinse de flăcări, dar al ei este încă intact, fără utilități de bază. Ar fi un păcat să părăsesc acest loc”, spune ea, arătând rafturile cu cărți vechi și portretul răposatului ei soț despre care crede că o ține în siguranță.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Războiul care durează de șapte luni a provocat pagube uriașe rețelei energetice – și zonelor rezidențiale din zone întinse din Ucraina – iar oficialii se tem că Moscova ar putea ataca în mod deliberat infrastructura critică atunci când se va instala înghețul. Oficialii îi îndeamnă pe oameni să își facă provizii de orice, de la lemne de foc la generatoare electrice și se tem de întreruperi ale sezonului centralizat de încălzire a locuințelor, pentru care este greu de pregătit, deoarece sunt atât de multe lucruri diferite care pot merge prost.

Nu totul depinde de noi – multe depind de locul unde aterizează rachetele și de ceea ce este distrus. Agresorii vor să ne condamne la o iarnă rece și întunecată”, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov. Zonele rezidențiale din orașe sunt încălzite în mod centralizat de centrale electrice alimentate cu gaze naturale, dar încălzirea blocurilor de apartamente cu ferestre și pereți sparți este periculoasă, deoarece țevile ar putea îngheța și distruge sistemul local.

Cel mai recent bilanț este de 50.000 de clădiri și case avariate în timpul invaziei rusești, precum și 350 din miile de instalații de încălzire din Ucraina, inclusiv câteva mari, a declarat luni ministrul pentru comunități și dezvoltarea teritoriilor în cadrul unui briefing. La doar câteva blocuri de apartamentul lui Kobzar, un preot, Viacheslav Koyun, astupă ferestrele sparte pentru vecinii în vârstă, astfel încât să poată fi pornită încălzirea în blocul lor.

Oamenii sunt îngrijorați, majoritatea au plecat. Avem literalmente cinci persoane în fiecare scară. Sunt în principal pensionari, am rămas doar pentru că nu ar fi bine să abandonez blocul și pensionarii”, spune el.

În cazul în care ar exista întreruperi ale sistemului de încălzire, alimentarea cu energie electrică ar deveni vitală, iar mulți oameni și-au cumpărat încălzitoare cu energie electrică. Dar rețeaua electrică ar putea fi copleșită dacă oamenii își folosesc în masă propriile echipamente de încălzire, deoarece dispozitivele necesită mai multă energie, a declarat la televiziune Sviatoslav Pavlyuk, directorul Asociației Orașelor Eficiente din punct de vedere Energetic din Ucraina.