- Unii experți spun că guvernul ar trebui să oprească lansarea vaccinurilor Oxford/AstraZeneca și să procure vaccinuri cu mai mare eficacitate.
- Guvernul susține că vaccinul este eficient și sigur.
- Canberra a încheiat acorduri de 2,6 miliarde de dolari cu AstraZeneca, BioNTech/Pfizer și Novavax.
Un grup de oameni de știință australieni a cerut guvernului să își modifice strategia de imunizare anti-Covid-19 din cauza temerilor că vaccinul Oxford/AstraZeneca nu este suficient de eficient pentru a genera imunitate colectivă, informează Financial Times.
Mai mulți imunologi și partidul de opoziție laburist au declarat miercuri că guvernul de la Canberra ar trebui să achiziționeze mai multe doze de vaccin de la BioNTech/Pfizer și de la Moderna, despre care studiile arată că au o eficacitate mai mare decât vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca.
„Până când nu vom obține mai multe date care să arate că vaccinul AstraZeneca este la fel de bun ca și celelalte, riscul științific și medical pe care vi-l asumați este acela că nu veți obține imunitate colectivă”, a declarat Andrew Miller, președintele Asociației Medicale Australiene din Australia de Vest. Iar „riscul politic este că veți obține un vaccin bun pentru cei bogați și un vaccin nu atât de bun pentru cei săraci”.
Dr. Miller a spus că guvernul ar trebui să oprească lansarea vaccinurilor Oxford/AstraZeneca, planificată pentru luna viitoare și să procure vaccinurile cu cea mai mare eficacitate. Deoarece, spre deosebire de Marea Britanie sau SUA, Australia a ținut în mare parte sub control răspândirea virusului, ar trebui să aștepte și să procure cele mai bune vaccinuri disponibile pentru a câștiga încrederea publicului, a adăugat el.
Medicul șef al Australiei: „Vaccinul AstraZeneca este eficient, este sigur și este un vaccin de înaltă calitate”
Guvernul a declarat însă că vaccinul Oxford/AstraZeneca va oferi o protecție esențială împotriva virusului și că nu există planuri pentru o schimbare.
„Vaccinul AstraZeneca este eficient, este sigur și este un vaccin de înaltă calitate”, a declarat Paul Kelly, medicul șef al Australiei. „Acesta va fi disponibil de îndată ce [autoritatea de reglementare a medicamentelor” va da aprobarea, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în februarie”, a adăugat el.
Peter Collingon, profesor de microbiologie la Australian National University, a descris apelurile de a opri lansarea ca fiind „nerealiste”. El a spus că este puțin probabil ca guvernul să poată procura suficiente vaccinuri de la alți furnizori în acest an și că este foarte important ca înainte de începerea iernii să fie vaccinate persoanele cu risc ridicat.
Australia a dezvoltat și un vaccin autohton, dezvoltat de Universitatea din Queensland și compania de biotehnologie CSL, dar acesta a fost eliminat luna trecută, după ce mai mulți participanți la studiu au avut rezultate fals pozitive de HIV.
Canberra a încheiat acorduri de 2,6 miliarde de dolari cu mai multe companii farmaceutice. Cea mai mare comandă este cu producătorul de medicamente anglo-suedez AstraZeneca, care va furniza 53 de milioane de doze de vaccin. A mai comandat 10 milioane de doze de vaccin de la BioNTech/Pfizer și 51 de milioane de doze de vaccin Novavax, deși acesta nu va fi disponibil până la mijlocul anului 2021.
Unii oameni de știință sunt îngrijorați de dependența Australiei de Oxford/AstraZeneca, menționând că datele studiului au arătat că atunci când au fost administrate cele două doze la cel puțin o lună distanță, eficacitatea vaccinului a fost de doar 62%.
Partidul Laburist a declarat că guvernul ar trebui să încheie mai multe acorduri cu producători de vaccinuri, menționând că Australia a avut doar trei contracte, în timp ce alte economii dezvoltate au avut cinci sau șase.