• SUA și NATO sunt îngrijorate de pregătirea forțelor rusești în apropierea Ucrainei.
  • Rusia plănuiește să inventeze un pretext pentru o invazie în Ucraina, spun oficialii americani.
  • Rusia neagă intenția de a invada, spunând că trupele se află acolo pentru exerciții.

Rusia plănuiește să inventeze un pretext pentru o invazie în Ucraina, învinuind în mod fals armata ucraineană pentru un atac asupra separatiștilor susținuți de Rusia sau asupra Rusiei însăși, spun oficialii americani.

Se spune că o opțiune pe care Rusia o ia în considerare este să organizeze și să filmeze un atac fals, cu imagini grafice ale unei explozii care să arate numeroase victime pentru o invazie pe teritoriul ucrainean. Ca răspuns, Rusia a declarat că nu plănuiește nicio operațiune cu steag fals. SUA și NATO sunt îngrijorate de prezența forțelor rusești în apropierea Ucrainei. Rusia neagă că ar intenționa să invadeze, spunând că trupele se află acolo pentru exerciții. În prezent, acestea sunt în număr de aproximativ 100.000.

Tensiunile apar la opt ani după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, situată în sudul țării, și a sprijinit o rebeliune sângeroasă în regiunea Donbas, în estul țării. Oficiali de rang înalt ai administrației americane au declarat că presupusa operațiune, planificată de serviciile de securitate ruse, ar urma să arate imagini cu victime civile în Donbas, în estul Ucrainei, pentru a genera indignare împotriva autorităților ucrainene.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acest lucru ar putea fi apoi folosit pentru a justifica un atac asupra Ucrainei”, au spus oficialii. Planul ar putea implica punerea în scenă și filmarea unui atac simulat, au precizat aceștia.

Acesta ar arăta cadavre și locații distruse, echipamente militare ucrainene falsificate, drone fabricate în Turcia și actori care ar juca rolul unor jeleri vorbitori de limbă rusă, au spus aceștia.

Dar oficialii au subliniat că aceasta este doar una dintre opțiunile pe care Rusia le are în vedere și au declarat că o fac publică în încercarea de a „descuraja Rusia de la cursul de acțiune pe care intenționează să îl urmeze„.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că informațiile furnizate de SUA despre invazie „reprezintă o dovadă clară și șocantă a agresiunii neprovocate a Rusiei și a activității sub acoperire pentru a destabiliza Ucraina”.

„Această intenție belicoasă față de o țară suverană și democratică este complet inacceptabilă și o condamnăm în termenii cei mai fermi posibil. Marea Britanie și aliații noștri vor continua să expună subterfugiile și propaganda rusă și să o denunțe pentru ceea ce este”, a spus ea într-o declarație.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns la aceste rapoarte.

Aceasta nu este prima promisiune de acest fel [de a face publice detalii despre provocările rusești”, a declarat el, citat de agenția de presă Tass. „Ceva asemănător a mai fost spus și înainte, dar nu a ieșit nimic din asta”.

Între timp, ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizhov, a declarat pentru CNN că Moscova nu plănuiește nicio operațiune cu steag fals pentru a invada Ucraina.

Vestea presupusului complot a venit la o zi după ce SUA au declarat că vor trimite mai multe trupe aliaților NATO din Europa. Rusia a declarat că această mișcare a fost „distructivă” și a arătat că îngrijorările sale cu privire la extinderea spre est a NATO sunt justificate. Rivalitatea dintre Rusia și SUA, care încă dețin cele mai mari arsenale nucleare din lume, datează din timpul Războiului Rece (1947-89). Ucraina era atunci o parte crucială a Uniunii Sovietice comuniste.