• Oficialii americani şi europeni nu vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din cauza preocupărilor legate de drepturile omului, însă preşedintele rus Vladimir Putin va fi prezent, chiar dacă tensiunile cresc din cauza întăririi trupelor sale de-a lungul graniţei cu Ucraina.
  • Discuţiile lui Putin cu preşedintele chinez Xi Jinping de vineri vor marca prima lor întâlnire din 2019 şi sunt menite să contribuie la consolidarea legăturilor Moscovei cu China şi la coordonarea politicilor lor în faţa presiunii occidentale.
  • După aceea, cei doi vor participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor.

Rusia, tot mai aproape de China. Discuţiile lui Putin cu preşedintele chinez Xi Jinping de vineri vor marca prima lor întâlnire din 2019 şi sunt menite să contribuie la consolidarea legăturilor Moscovei cu China şi la coordonarea politicilor lor în faţa presiunii occidentale. După aceea, cei doi vor participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor.

Într-un articol publicat joi de agenţia de ştiri chineză Xinhua, Putin a scris că Moscova şi Beijingul joacă un rol stabilizator important în afacerile globale şi contribuie la a face relaţiile internaţionale mai echitabile şi mai incluzive. Preşedintele rus a criticat încercările unor ţări de a politiza sportul în beneficiul ambiţiilor lor, o referire aparentă la boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de către SUA şi unii dintre aliaţii săi.

Mulţi oficiali occidentali nu participă la Jocurile de la Beijing în semn de protest faţă de detenţia de către China a peste un milion de musulmani uiguri din regiunea Xinjiang, situată în nord-vestul ţării. Dar liderii naţiunilor ex-sovietice din Asia Centrală, care au legături strânse atât cu Rusia, cât şi cu China, au urmat cu toţii exemplul lui Putin şi vor participa, potrivit AP.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rusia şi China devin tot mai apropiate împotriva Statelor Unite 

Într-un interviu publicat tot joi, Putin a subliniat că ne opunem încercărilor de a politiza sportul sau de a-l folosi ca instrument de constrângere, concurenţă neloială şi discriminare. Întâlnirea lui Putin cu Xi şi participarea la ceremonia de deschidere „anunţă promovarea în continuare a relaţiilor dintre China şi Rusia”, a declarat Li Xin, director al Institutului de Studii Europene şi Asiatice de la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din Shanghai.

China şi Rusia au găsit din ce în ce mai mult o cauză comună în legătură cu ceea ce consideră a fi o nepăsare a SUA faţă de preocupările lor teritoriale şi de securitate, a spus Li. De asemenea, guvernele celor două ţări au început să ironizeze SUA în legătură cu problemele interne ale acestora, de la revolta de anul trecut de la Capitoliu până la lupta sa pentru a controla COVID-19.

„SUA şi ţările occidentale, pe de o parte, exercită presiuni împotriva Rusiei în legătură cu problema Ucrainei, iar pe de altă parte, exercită presiuni împotriva Chinei în legătură cu problema Taiwanului”, a declarat Li, referindu-se la insula democratică autonomă şi aliat al SUA pe care China o revendică ca teritoriu propriu. „Astfel de acte de presiune extremă din partea Occidentului nu vor face decât să forţeze China şi Rusia să consolideze în continuare cooperarea”.

Putin nu exclude ideea unei alianţe militare cu statul chinez

Yuri Ushakov, consilierul pentru afaceri externe al lui Putin, a declarat că vizita lui Putin va marca o nouă etapă în parteneriatul Rusia-Chinа, pe care l-a descris ca fiind un „factor-cheie care contribuie la o dezvoltare globală durabilă şi ajută la contracararea activităţilor distructive ale anumitor ţări”. El a spus că Moscova şi Beijingul intenţionează să emită o declaraţie comună privind relaţiile internaţionale care va reflecta opiniile lor comune cu privire la securitatea globală şi alte probleme, iar oficialii celor două ţări urmează să semneze peste o duzină de acorduri privind comerţul, energia şi alte probleme.

Ushakov a remarcat că Moscova şi Beijingul au poziţii apropiate sau identice în majoritatea problemelor internaţionale. El a subliniat în special faptul că China sprijină Rusia în actualul impas cu privire la Ucraina. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken, în cadrul convorbirii de săptămâna trecută, că preocupările de securitate ale Moscovei trebuie luate în serios şi abordate, o declaraţie care a marcat o schimbare notabilă de politică pentru Beijing.

Chiar dacă în trecut Moscova şi Beijingul au respins posibilitatea de a încheia o alianţă militară, Putin a declarat că o astfel de perspectivă nu poate fi exclusă. De asemenea, el a menţionat că Rusia a împărtăşit cu China tehnologii militare extrem de sensibile care au contribuit la consolidarea semnificativă a capacităţii sale de apărare.