• Ursula von der Leyen a vorbit alături de Olaf Scholz la palatul Meseberg din Germania.
  • Între timp, într-o propunere de pace în 12 puncte la prima aniversare a războiului, Beijingul a cerut încetarea ostilităților, reluarea discuțiilor de pace și încetarea sancțiunilor occidentale asupra Moscovei.
  • Întrebată despre sancțiuni împotriva Chinei în cazul unor astfel de livrări, von der Leyen a spus că aceasta este o întrebare ipotetică” în acest moment.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au reiterat duminică faptul că nu există încă nicio dovadă că China intenționează să trimită arme letale Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Suntem cu toții de acord că nu trebuie să existe livrări de arme și guvernul chinez a anunțat, de asemenea, că nu va livra niciun fel de arme. Asta cerem și asta observăm”, a declarat Scholz la o conferință de presă cu von der Leyen în orașul Meseberg din estul Germaniei.

Remarcile lui Scholz au fost susținute de președintele Comisiei Europene. Până acum nu avem nicio dovadă în acest sens, dar trebuie să urmăriți acest lucru în fiecare zi”, a spus ea. Întrebată despre sancțiuni împotriva Chinei în cazul unor astfel de livrări, von der Leyen a spus că aceasta este o întrebare ipotetică” în acest moment.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Luna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că China ia în considerare furnizarea de arme către Rusia, avertizând Beijingul că orice livrări ar cauza o problemă serioasă”. Ministerul chinez de Externe, ca răspuns, a îndemnat SUA să înceteze să mai devieze vina și să răspândească dezinformări”.

Îndemnăm partea americană să reflecteze în mod serios asupra rolului pe care l-a jucat, să facă ceva pentru a ajuta efectiv la detensionarea situației și să promoveze discuțiile de pace”, a declarat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului. SUA, nu China, este cea care a turnat arme pe câmpul de luptă. SUA nu se află în poziția de a spune Chinei ce să facă. Nu vom accepta niciodată să arătăm cu degetul, sau chiar coerciția și presiunile din partea SUA asupra relațiilor noastre cu Rusia.”

Între timp, într-o propunere de pace în 12 puncte la prima aniversare a războiului, Beijingul a cerut încetarea ostilităților, reluarea discuțiilor de pace și încetarea sancțiunilor occidentale asupra Moscovei.