• Olena Zelenska a avertizat asupra pericolului iminent în lipsa sprijinului financiar occidental.
  • Senatorii republicani au blocat un ajutor crucial de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, generând îngrijorări serioase.
  • Întârzierea sprijinului financiar a declanșat avertismente de la Casa Albă și Regatul Unit, semnalând o schimbare de atitudine globală și un risc crescut pentru Ucraina în fața agresiunii ruse.

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a lansat un avertisment alarmant cu privire la pericolul iminent în care se află țara dacă țările occidentale nu-și mențin sprijinul financiar. Acest avertisment vine în contextul blocării de către senatorii republicani din SUA a unei legi-cheie de ajutor în valoare de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, la doar câteva ore după un atac cu rachete rusești.

Într-un interviu exclusiv pentru BBC, Prima Doamnă a exprimat îngrijorarea profundă a Ucrainei față de întârzierea în acordarea sprijinului financiar. „Avem nevoie într-adevăr de ajutor. În cuvinte simple, nu ne putem plictisi de această situație, pentru că, dacă o facem, murim. Și dacă lumea se plictisește, ne vor lăsa pur și simplu să murim,” a declarat Olena Zelenska.

Casa Albă a avertizat că fondurile SUA pentru Ucraina ar putea să se epuizeze în curând, iar întârzierea în obținerea unui acord pentru sprijin suplimentar este din cauza republicanilor care caută compromisuri în privința finanțării măsurilor de securitate la frontiera SUA.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Președintele Joe Biden a subliniat importanța acordării ajutorului pentru Ucraina, avertizând că un eșec în acest sens ar fi un „cadou” pentru președintele rus Vladimir Putin, iar istoria îi va „judeca aspru pe cei care au întors spatele cauzei libertății”.

În contextul unei schimbări de atitudine în comunitatea internațională față de Ucraina, secretarul de stat britanic pentru Afaceri Externe, Lord Cameron, a apelat la politicienii din Washington DC să ajungă la un acord pentru sprijinirea Ucrainei. El a avertizat că blocarea sprijinului financiar necesar pentru a continua lupta împotriva forțelor ruse ar reprezenta un „cadou de Crăciun” pentru Putin.

Cu toate acestea, Olena Zelenska a subliniat că situația este critică și că orice întârziere în ajutor reprezintă un „pericol mortal” pentru țara sa. În timp ce sprijinul inițial a fost puternic, preocupările cresc acum cu privire la menținerea acestui sprijin vital în fața agresiunii ruse.

Citește și