• Volodmir Zelenski se teme atacurile aeriene rusești, din iarnă.
  • Rusia a crescut ritmul atacurilor aeriene asupra orașelor.
  • Rusia a lansat 59.000 de atacuri asupra Ucrainei anul acesta.
  • 2000 de civili au fost uciși în 2023 în războiul din Ucraina.
  • Israelul acuză Hamas că nu a respectat atacul și atacă Gaza.

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază, odată cu venirea iernii, spune Volodimir Zelenski. Nu doar pe linia frontului, ci și în orașe, care sunt bombardate intens în utima săptămână. Președintele ucrainean se teme că atacurile aeriene ale Rusiei se vor înteți, și recunoaște că rezultatele contraofensivei sunt sub așteptări. De 59.000 de ori au atacat rușii în primele 11 luni ale anului, au rănit 11.000 de civili și au ucis 2.000.

Volodimir Zelenski a mers pe front alături de o echipă de la Associated Press și le-a arătat jurnaliștilor cum le ridică moralul militarilor. Mai ales că, de când a pornit războiul și în Israel, speranțele de ajutor internațioanal sunt în scădere.

„Putem vedea deja consecințele faptului că societatea la nivel global își mută atenția, din cauza tragediei din Orientul Mijlociu. Și asta e vizibil. Doar dacă ești orb nu vezi. Și noi ne adaptăm. Înțelegem că și noi trebuie să atragem atenția la războiul pe scară largă. Nu trebuie să le permitem oamenilor să uite de războiul de aici. Războiul de aici este la scară largă, complex, extins, global. Cel mai mare de la al Doilea Război Mondial. Deci înțelegem care ar putea fi provocările, dacă focusul atenției aliaților noștri se va dispersa. Vedeți, atenția înseamnă ajutor. Fără atenție, va însemna fără ajutor. Luptăm pentru oricât de puțină atenție”, a declarat Zelenski pentru AP.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Tot în zile, vorbim despre cea de 55-a zi de când a izbucnit războiul în Israel, care se va prelungi.

În vreme ce toată lumea spera la o prelungire a armistițiului și continurea schimbului de prizonieri, în zorii zilei, înainte de expirarea acordului în vigoare, Israelul a anunțat că Hamas nu a respectat condițiile, nu a prezentat lista ostaticilor pe care îi va elibera. Și războiul a reînceput, în Gaza au început din nou bombardamentele, după o săptămână de liniște. 80 de oameni, femei, copii și persoane în vârstă, au fost eliberați de Hamas, în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni. În jur de 20 de cetățeni străini, majoritatea thailandezi, au fost eliberați, grație unor acorduri separate. Dar tot mai sunt în mâinile teroriștilor în jur de 160 de ostatici.

Potrivit unor surse pentru presa israeliană, discuțiile de ieri au fost aprinse între Antony Blinken și Benjamin Netanyahu. Secretarul de stat american l-a avertizat pe premiertul israelian că SUA nu va permite ca atacurile din sud să aibă aceeași intensitate precum cea din nord. Iar New York Times a intrat în posesia unui raport de 40 de pagini, numit Zidul Ierihon, în care este descris în mod amănunțit modul în care palestinienii voiau să intre în Israel: peste garduri, cu parapanta, pe mare, să distruga comunicațiile, ecaxt ce s-a întâmplat în 7 octombrie. Cu mai mult de un an în urmă ar fi fost redactat și ignorat de înalții oficiali israelieni. Ceea ce nu se știe însă, încă, este dacă Benjamin Netanyahu a intrat în posesia raportului.

Războiul din Israel se va prelungi. A reînceput, după ce Israelul a anunțat că Hamas a încălcat termenii armistițiului. Nu a prezentat, până la 7 dimineața, lista cu ostatici pe care ar fi urmat sa ii elibereze.

Citește și