• OMS spune că vaccinurile chinezești ar trebui să fie recunoscute de țările care își deschid granițele pentru călătorii inoculați.
  • OMS a dat undă verde și celor două vaccinuri chinezești, produse de Sinovac și Sinopharm.
  • Eficacitatea vaccinurior chinezești, recunoscută ca fiind scăzută.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, joi, că toate vaccinurile COVID-19 pe care le-a autorizat pentru utilizare de urgență ar trebui să fie recunoscute de către țările care își deschid granițele pentru călătorii inoculați, potrivit AP.

Această decizie ar putea provoca țările occidentale să își extindă acceptarea a două vaccinuri chinezești aparent mai puțin eficiente, pe care agenția de sănătate a ONU le-a autorizat, dar pe care majoritatea țărilor europene și nord-americane nu le-au aprobat.

Pe lângă vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, OMS a dat undă verde și celor două vaccinuri chinezești, produse de Sinovac și Sinopharm.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Vaccinul Sinovac ar putea fi autorizat în UE

În scopul său de a restabili călătoriile în Europa, UE a declarat în luna mai că va recunoaște persoanele ca fiind vaccinate doar dacă au primit serurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), deși depinde de fiecare țară în parte dacă dorește să lase să intre călătorii care au primit alte vaccinuri, inclusiv Sputnik V din Rusia.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE ia în prezent în considerare autorizarea vaccinului Sinovac din China, dar nu există un termen limită pentru luarea unei decizii. De asemenea, nu recunoaște versiunile vaccinului AstraZeneca fabricate în India, ceea ce împiedică efectiv călătoriile persoanelor din țările în curs de dezvoltare care au primit doze prin intermediul inițiativei susținute de ONU, cunoscută sub numele de COVAX.

Multe state au folosit deja vaccinurile chinezești

OMS a declarat că astfel de acțiuni subminează „încrederea în vaccinurile care salvează vieți și care s-au dovedit deja a fi sigure și eficiente”. În analizele sale asupra celor două vaccinuri chinezești, agenția de sănătate a ONU a declarat că s-a constatat că ambele au redus semnificativ riscul de spitalizare și deces.

Deși țările occidentale s-au bazat în mare parte pe vaccinurile produse în SUA și Europa, cum ar fi Pfizer-BioNTech și AstraZeneca, multe țări în curs de dezvoltare au folosit vaccinurile produse în China.

La începutul acestui an, șeful Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a recunoscut că eficacitatea vaccinurilor produse în China este scăzută. Numeroase țări care au folosit milioane de doze din cele două vaccinuri chinezești, inclusiv Seychelles și Bahrain, au înregistrat creșteri ale COVID-19 chiar și cu niveluri relativ ridicate de imunizare.