- ONU propune crearea unui nou organism internațional pentru reglementarea A.I..
- Utilizarea a A.I. scopuri teroriste ar putea avea consecințe dezastruoase.
- Propunerile includ interzicerea utilizării automate a A.I. în armele de război.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, susține că ONU ar trebui să creeze un nou organism internațional pentru a reglementa utilizarea A.I., întrucât această tehnologie prezintă atât riscuri, cât și beneficii, scrie CNN.
Utilizarea rău intenționată a A.I. ar putea avea consecințe dureroase
În cadrul unei dezbateri a Consiliului privind inteligența artificială care a avut loc marți la New York, el a avertizat că utilizarea rău intenționată a A.I. în scopuri teroriste, criminale sau de stat ar putea avea consecințe dezastruoas. ONU este responsabilă să abordeze aceste riscuri.
„Utilizarea rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială în scopuri teroriste, criminale sau de stat ar putea provoca niveluri îngrozitoare de moarte și distrugere, traume pe scară largă și daune psihologice profunde la o scară inimaginabilă”.
A.I. ar putea fi interzisă în armele de război
Gutteres a propus ca până în 2026 să se elaboreze un acord juridic obligatoriu care să interzică utilizarea complet automatizată a A.I. în armele de război. De asemenea, el a anunțat crearea unui consiliu consultativ pentru a dezvolta propuneri de reglementare a A.I. și va emite un document de politică cu recomandări pentru guverne privind utilizarea responsabilă a tehnologiei.
„Inteligența artificială generativă are un potențial enorm pentru bine și rău la scară largă. Creatorii săi au avertizat ei înșiși că ne așteaptă riscuri mult mai mari, potențial catastrofale și existențiale. Dacă nu luăm măsuri pentru a aborda aceste riscuri, ne neglijăm responsabilitățile față de generațiile prezente și viitoare”.
„Ar trebui promovată piața digitală globală”
Manuel Gonçalves, ministrul adjunct al afacerilor externe și al cooperării din Mozambic, a subliniat necesitatea promovării unei piețe digitale globale și facilitarea schimbului de cunoștințe în domeniul inteligenței artificiale între țările avansate și cele în curs de dezvoltare.
„Ar trebui promovată piața digitală globală, facilitând schimbul de cunoștințe între țările avansate și cele care se află în stadiul incipient de dezvoltare a inteligenței artificiale. Acest efort de colaborare între specialiștii în inteligență artificială, guvernele și societatea civilă pentru a reduce riscul de utilizare abuzivă și pentru a promova o practică responsabilă în materie de inteligență artificială”.
Citește și: