• Se estimează că cel puțin nouă țări vor sprijini cererea palestiniană.
  • China a anunțat oficial că va sprijini includerea Palestinei ca membru al Națiunilor Unite.
  • Reprezentantul președintelui palestinian în fața Consiliului de Securitate: „Preocuparea noastră de a obține calitatea de membru cu drepturi depline nu ne face să uităm războiul cuprinzător care are loc în Gaza”.
  • România a recunoscut oficial Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) ca reprezentant unic și legitim al poporului palestinian în mai 1972. În martie 1974 a fost deschisă Reprezentanța Permanentă a OEP la București.
  • Delegatul Israelului la Consiliul de Securitate: „Orice decizie de a acorda calitatea de membru cu drepturi depline unui regim terorist va fi începutul prăbușirii sistemului Națiunilor Unite”.
  • Admiterea Autorității Palestiniene ca membru permanent al ONU nu a fost adoptată din cauza opoziției unui membru permanent care și-a exercitat dreptul de veto: SUA.

UPDATE 01:25

Reuniunea Consiliului ONU s-a terminat.

UPDATE 01:09

Ambasadorul palestinian a început să plângă în Consiliul de Securitate când a mulțumit celor care au votat pentru și celor care s-au abținut.

UPDATE 00:45

New York: Delegat adjunct al SUA: Aderarea Palestinei va veni doar prin negocieri directe cu „Israelul” și sub sponsorizarea americană.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

UPDATE 00:43

New York: Reprezentantul Algeriei (care a propus rezoluția) la Națiunile Unite: Eșecul proiectului de rezoluție care acceptă calitatea de membru cu drepturi depline a Palestinei la Națiunile Unite ne va provoca o rușine de durată.

Reprezentantul Rusiei la Națiunile Unite: Să fie rușine Statelor Unite pentru această provocare la adresa voinței internaționale, deoarece SUA și „Israelul” perturbă cursul istoriei. Palestina nu îndeplinește elementele care o califică pentru calitatea de membru al Națiunilor Unite, iar Washingtonul rămâne cu „soluția celor două state”.

UPDATE 00:41

De remarcat că toți aliații militari asiatici ( Coreea de Sud, Japonia) și europeni (Franța, Slovenia, Malta) ai SUA au votat pentru, iar alții au ales surprinzător să se abțină (UK, Elveția). SUA n-au reușit să convingă niciun membru permanent să exercite veto în locul ei, ca atare a trebuit să-și asume opoziția. Se vorbește de izolarea SUA în ONU în numele Israelului.

UPDATE 00:40

Președinția palestiniană: Vetoul american este nedrept și imoral și sfidează voința comunității internaționale care sprijină Palestina să obțină calitatea de membru deplin al ONU.

UPDATE 00:35

Președinția palestiniană: Condamnăm utilizarea de către Statele Unite a dreptului de veto pentru a împiedica Palestina să obțină calitatea de membru cu drepturi depline la Națiunile Unite.

Ministrul israelian de externe: Propunerea de recunoaștere a statului palestinian la jumătate de an după atacul din octombrie este o recompensă pentru terorism.

UPDATE 00:34

Ministrul de externe al Irlandei: Sunt dezamăgit de rezultatul votului din Consiliul de Securitate privind apartenența Palestinei la Națiunile Unite.

UPDATE 00:33

Ministrul israelian de Externe: Felicit Statele Unite pentru că și-au folosit dreptul de veto împotriva propunerii deformate din Consiliul de Securitate de astăzi.

UPDATE 00:20

Au votat pentru: Slovenia, Sierra Leone, Rusia, Coreea de Sud, Mozambic, Malta, Japonia, Guyana, Franța, Ecuador, China, Algeria. S-au abținut: Marea Britanie, Elveția.

UPDATE 00:19

Admiterea Autorității Palestiniene ca membru permanent al ONU nu a fost adoptată din cauza opoziției unui membru permanent care și-a exercitat dreptul de veto: SUA.

UPDATE 00:06

SUA au votat împotriva.

Votul: 12 pentru, 1 împotrivă, 2 abțineri.

UPDATE 00:05

Încep declarațiile înainte de vot.

UPDATE 22:52

Ministrul israelian de Finanțe: Statul palestinian reprezintă un obstacol în calea păcii și o amenințare existențială pentru Israel și nu vom permite înființarea acestuia.

UPDATE 22:11

Secretarul general al Națiunilor Unite: Pacea în Orientul Mijlociu necesită crearea unei Palestine complet independente și suverane.

UPDATE 22:07

Ședința Consiliului de Securitate al ONU în care se va vota acceptarea ca membru permanent a Autorității Palestiniene – s-a reluat. SUA au anunțat că vor bloca decizia, prin exercitarea dreptului de veto.

UPDATE 20:41

Ministrul spaniol de externe: Am decis să ne alăturăm țărilor care recunosc Statul Palestina. Soluția celor două state trebuie atinsă, iar aceasta necesită recunoașterea calității de membru cu drepturi depline a Statului Palestina la Organizația Națiunilor Unite.

UPDATE 20:35

SUA nu vor sprijini admiterea Palestinei la ONU ca membru permanent, spune Departamentul de Stat.

UPDATE 20:34

Amir Abdullahian, la ONU: Consiliul de Securitate trebuie să forțeze ocupația israeliană să oprească agresiunea și genocidul din Fâșia Gaza.

UPDATE 20:33

Amir Abdullahian, la ONU: Am fost gata să oferim Națiunilor Unite oportunitatea de a preveni escaladarea acestui conflict, dar Consiliul de Securitate nu a putut preveni astfel de atacuri. Atacul iranian s-a concentrat doar pe două baze israeliene care au fost folosite în atacul asupra intereselor iraniene. Dacă Israelul folosește forța, nu vom ezita să răspundem într-o manieră strictă și descurajatoare, care să facă Israelul să-i pară rău pentru ceea ce a făcut.

UPDATE 20:26

Amir Abdullahian, la ONU: Apărarea noastră a fost legitimă și cel puțin în concordanță cu dreptul internațional împotriva agresiunii împotriva locurilor civile.

UPDATE 20:07

SUA își va exercita dreptul de veto. Un oficial american a spus că Washingtonul va vota „nu” cererii Palestinei de aderare cu drepturi depline la Națiunile Unite.

UPDATE 19:22

SUA la ONU: Susținem varianta celor 2 state.

UPDATE 19:21

Delegat adjunct al SUA la Consiliul de Securitate: Solicităm Israelului să coopereze cu Națiunile Unite pentru a furniza ajutor în Gaza.

UPDATE 18:53

Delegatul Rusiei la Națiunile Unite: Facem apel la toate statele membre să voteze în favoarea cererii Palestinei de aderare cu drepturi depline la Națiunile Unite.

UPDATE 18:47

Delegatul britanic la Consiliul de Securitate: Susținem soluția cu două state care garantează securitatea și stabilitatea palestinienilor și Israelului. Am precizat că așezările sunt ilegale și îndemnăm Israelul să înceteze extinderea acestor așezări.

UPDATE 18:33

Delegatul rus la Națiunile Unite: Consiliul de Securitate nu a făcut ceea ce era necesar pentru a forța părțile să adere la rezoluția de încetare a focului din Gaza. Orientul Mijlociu este în pragul prăpastiei. Israelul vizează convoaiele umanitare din Gaza și le împiedică activitatea.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În jurul miezului nopții are locul votul privind recunoașterea statului palestinian la ONU.

La ONU, există 5 membri permanenți: China, Franța, Federația Rusă, Regatul Unit și Statele Unite cu drept de veto și zece membri nepermanenți aleși pentru mandate de doi ani de Adunarea Generală (cu anul de sfârșit de mandat): Algeria (2025), Ecuador (2024), Guyana (2025), Japonia (2024), Malta (2024), Mozambic (2024), Republica Coreea (2025), Sierra Leone (2025), Slovenia (2025), Elveția (2024).

Se estimează că cel puțin nouă țări vor sprijini cererea palestiniană. Dacă există nouă susținători – Israelul va cere un veto american. Între timp, SUA încearcă sa convingă alte state să exercite veto.

„Dacă decizia de a acorda calitatea de membru cu drepturi depline Palestinei este adoptată, acesta va fi un consiliu terorist, nu un Consiliu de Securitate”, a declarat Reprezentantul Israelului la Consiliul de Securitate.

Citește și