• Londra, Berlinul şi Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului cer „eliberarea imediată” a lui Kara-Murza.
  • Vladimir Kara-Murza este un fost jurnalist și politician ruso-britanic. El a condamnat așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina și l-a criticat public pe Putin pentru acțiunile sale.
  • Vladimir Kara-Murza se afla în detenție din aprilie 2022.

Guvernul britanic a denunţat luni condamnarea motivată politic” a opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care deţine şi cetăţenie britanică, la 25 de ani de detenţie, cerând eliberarea imediată” a acestuia şi anunţând convocarea ambasadorului rus, scrie BBC.

Marea Britanie va continua (…) să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza” , a declarat într-un comunicat ministrul de externe James Cleverly.

Foreign Office a precizat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i notifica faptul că Londra consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind ‘contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului’.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Şi guvernul german a denunţat ‘cu cea mai mare fermitate’ sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza.

Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică” în Rusia, a declarat într-o conferinţă de presă regulată o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând „eliberarea imediată” a opozantului.

Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate” , a adăugat ea.

„Autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere”

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea ‘fără întârziere’ a lui Kara-Murza.

Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate” , a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie trimisă presei.

La finalul unui proces cu uşile închise, un tribunal din Moscova a anunţat luni că l-a găsit pe Kara-Murza vinovat de înaltă trădare” , difuzare de ‘informaţii false’ despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie ‘indezirabilă’.

În consecinţă, el a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară cu regim sever, aşa cum ceruse parchetul.

Vladimir Kara-Murza este un fost jurnalist și politician ruso-britanic. Acesta a condamnat așa-numita operațiune militară specială” din Ucraina și l-a criticat public pe Vladimir Putin pentru acțiunile sale.

Susțin fiecare cuvânt pe care l-am spus. Nu numai că nu regret nimic, dar sunt mândru de asta” , a declarat el în timpul procesului. Vladimir Kara-Murza se afla în detenție din aprilie 2022.

Citește și:

FOTO. Prima femeie director de la un centru NASA refuză să jure pe Biblie

Regele Charles al III-lea este mai bogat decât a fost Regina Elisabeta a II-a. Averea lui o depășește pe cea a soților Beckham

Un vas de război american navighează prin strâmtoarea Taiwan la câteva zile după exercițiile Chinei