• Opt persoane, între care și un copil, au murit, duminică, după ce un avion de mici dimensiuni a căzut pentru o clădire în construcție, în Milano.
  • Avionul era pilotat de Dan Petrescu, un român de 68 de ani, care se afla alături de soția sa, fiul său, un bebeluș și alte două tinere, fiicele unui jurnalist român.
  • Clădirea peste care s-a prăbușit aparatul de zbor era goală, iar parcarea alăturată construcției era închisă, motiv pentru care singurele victime au fost persoanele aflate la bord.

UPDATE 23.00. Pilatus Pc-12, aparatul prăbuşit la Milano, este „SUV-ul avioanelor”

Pilatus Pc-12, aparatul prăbuşit la Milano, este „SUV-ul avioanelor” şi costă până la 4,3 milioane de dolari, titrează Mediafax.

Avionul care s-a prăbuşit duminică, la Milano, este un PC-12 / 47E. Avionul de şase ani s-ar fi prăbuşit la aproximativ trei minute după decolare, potrivit datelor Flightradar24.

Aeronava cu aripi joase are un singur motor, fiind produsă de Swiss Pilatus Aircraft, cu o capacitate mare de încărcare. Este proiectată pentru a fi utilizată la transportul uşor şi pentru utilizatorii de afaceri. În lumea aeronauticii este cunoscut ca un proiect excelent, realizat de o companie cu o lungă experienţă în construcţia de aparate aeriene.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Pe site-ul său, compania elveţiană îl numeşte „SUV-ul aerian”, citând o recenzie a unei reviste de specialitate din lumea aviaţiei. Cea mai actualizată variantă se numeşte PC-12NGX, echipat cu cele mai noi inovaţii în materie de confort şi avionică la bord.

Este un avion care poate atinge o viteză de croazieră de 290 de noduri, aproximativ 537 de kilometri pe oră. Poate zbura pe o rază de peste 1.800 de mile marine: 3.3.000 de kilometri, la o altitudine maximă de 30.000 de picioare.

Este alimentat de un singur motor de la Pratt & Whitney, una dintre cele mai cunoscute companii de motoare aeronautice. Poate avea la bord maxim 10 pasageri, în regim normal. Unele modele sacrifică scaunele, pentru a găzdui câteva pătuţuri sau elimină total scaunele, pentru a creşte capacitatea de încărcare.

Este certificat pentru zborul cu un singur pilot, care poate fi însoţit de un posibil copilot.

Interiorul celor mai recente versiuni este proiectat în colaborare cu BMW Designwork şi integrează toate funcţiile principale de conectivitate, Wi-Fi şi sisteme de divertisment.

Conform preţurilor publicate pe portalul AvBuyer, un Pc-12 2017 folosit poate costa până la 4,3 milioane de dolari şi poate fi închiriat pe oră cu aproximativ 1.800 de dolari.

UPDATE 22.30. Coincidenţă sinistră în accidentul aviatic din Milano

Coincidenţă sinistră. Accidentul aviatic din Milano s-a petrecut pe strada care dă numele celei mai mari tragedii aviatice din istoria Italiei, scrie ZF.

Dan Petrescu, unul dintre cei mai bogaţi români, şi-a pierdut viaţa, împreună cu familia sa, în accidentul aviatic de la Milano.

Avionul în care se afla s-a prăbuşit peste o clădire goală, în curs de renovare, în zona San Donato, lângă staţia de metrou de pe strada 8 octombrie 2001.

Ca o sinistră coincidenţă însă, numele acestei străzi a fost dat pentru a comemora cea mai mare tragedie aeriană civilă din istoria Italiei, tragedia Linate.

UPDATE.18.30. MAE: Printre persoanele moarte în accidentul aviatic din Milano sunt doi români cu dublă cetățenie

Printre persoanele decedate în accidentul aviatic de duminică, de la periferia orașului Milano, se află doi cetățeni români cu dublă cetățenie, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Milano, s-a autosesizat în urma informațiilor publicate de presa italiană cu privire la prăbușirea unui avion de mici dimensiuni la periferia orașului Milano și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile italiene pentru a obține informații referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor afectate.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile italiene reprezentanților oficiului consular, din cercetările efectuate până la acest moment rezultă că printre persoanele decedate se află doi cetățeni români, cu dublă cetățenie.

Totodată, oficiul consular nu a primit, până la acest moment, solicitări de asistență consulară cu privire la acest incident.

UPDATE 18.15. Primele ipoteze despre cauza prăbușirii avionului pilotat de businessman-ul Dan Petrescu

„Pilatus este socotit acum cel mai sigur avion turbopropulsor cu un singur motor. El, într-o perioadă de 30 de ani, este încă în producție și au fost produse peste 1700 de aeronave de tipul acesta.

Aeronava în discuție, avea numărul de serie 1532. Adică fabricată în 2015 și achiziționat în același an, adică a fost achiziționat nou.

Este foarte sigur. Are nouă locuri, zboară cu o viteză de 500 de kilometri pe oră, o viteză foarte bună pentru un turbopropulsor și zboară aproximativ 5 ore, înseamnă 2800 de kilometri, de la București poate să ajungă oriunde în Europa. Avionul urma să ajungă, după decolarea întreruptă din cauza accidentului, în Sardinia.

Cauzele pot fi multiple. Prima idee care-mi vine în minte este că am avut o cedare de motor. Motorul este turbopropulsor, înseamnă că el antrenează o elice, dar motorul este cu turbină și putea la un moment dat să ia o pasăre sau din varii motive să aibă o defecțiune la compresor sau turbină și în felul acesta să producă un incendiu”, a explicat Dan Andrei, expert în aviație, la Aleph News.

UPDATE 17.00. În urma impactului au murit soția și fiul lui Dan Petrescu

Conform surselor consultate de Aleph News, apropiate omului de afaceri Dan Petrescu, avionul care s-a prăbușit era unul de tip monomotor Pilatus 12.

Pe lângă Dan Petrescu, la bord se aflau și soția sa, dar și copilul lui, în vârstă de circa 20 de ani, un bebeluș și două fiice ale unui jurnalist român.

Avionul decolase de pe terminalul milanez privat Linate cu destinația Olbia.

UPDATE 16.50. Pilotul avionului era omul de afaceri Dan Petrescu

Omul de afaceri Dan Petrescu, în vârstă de 68 de ani, se afla la manșa avionului, conform unor surse consultate de Aleph News. Cunoscut pentru business-urile pe care le avea în zona imobiliară, el a venit din Germania imediat după Revoluție si a fost unul dintre primii parteneri de afaceri din țară ai lui Ion Țiriac, conform ZF.

Este omul care l-ar fi ajutat și pe Ion Țiriac în afaceri și despre care miliardarul spunea că, de fapt, e cel mai bogat român. Dar, pentru că era foarte discret, nu era prezent în spațiul public.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Opt persoane, între care și un copil, au murit, duminică, după ce un avion de mici dimensiuni a căzut pentru o clădire în construcție, în Milano, titrează presa italiană.

Conform sursei citate, avionul era pilotat de Dan Petrescu, care se afla alături de soția sa, fiul său și alți cinci prieteni.

Accidentul a avut loc în apropiere de stația de metrou San Donato, din Milano. Clădirea peste care s-a prăbușit aparatul de zbor era goală, iar parcarea alăturată construcției era închisă, motiv pentru care singurele victime au fost persoanele aflate la bord.


Pompierii și poliția din Milano se află la fața locului, pentru a stinge flăcările și pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Avionul s-a prăbușit pe o clădire goală, în curs de renovare. Locuitorii din zonă au auzit un zgomot puternic și apoi o explozie, imediat după ce avionul s-a prăbușit. Flăcările au cuprins imediat clădirea cu două etaje din Via 8 Ottobre 2001.

Serviciile de urgență au transmis că „a fost confirmat decesul tuturor celor opt persoane aflate la bordul aeronavei. În acest moment sunt în desfășurare operațiuni de verificare a altor persoane implicate”.