- Cu o infrastructură mai bună și spații verzi „spongioase”, orașele ar trebui să absoarbă mult mai multă apă pluvială liberă.
- Schimbările climatice agravează secetele, ci și furtunile, aruncând tot mai multe precipitații în orașele impermeabile.
- O soluție ar fi înlocuirea asfaltului cu spații verzi care contracarează efectul de insulă de căldură urbană.
Orașul tău este plin de trotuare, drumuri, parcări, acoperișuri, un mediu construit doar pentru respinge apa. Aceasta la rândul ei ajunge în sistemul de canalizare, care nu face față și poate duce la inundații majore. O soluție poate fi reprezentată de orașele burete, așa cum scriu cei de la Wired.
Modele de construcție ale marilor orașe încep să devină o problemă
Urbaniștii se luptă cu această apă pluvială care este o pacoste pentru că nu intră direct în pământ, ci în sistemul de canalizare. Nu numai că este o risipă de apă, dar se caută noi strategii pentru că schimbările climatice agravează seceta, aduce furtunile care provoacă la rândul lor inundații.
Un concept care a devenit foarte popular se pare că ia avânt și în Statele Unite. Pentru că o infrastructură mai bună cu spații verzi „spongioase” ar face zonele urbane să absoarbă mult mai multă apă pluvială liberă. Spațiile verzi ar face zonele urbane mult mai durabile pe o planetă care se încălzește, mai ales că secetele se intensifică și vor fi mai puține precipitații în multe locuri.
Și contrar, o atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate, creșterea temperaturii ducând la precipitații mai abundente. Soluția ar fi înlocuirea pavajului cu mai multă verdeață, care absoarbe apele pluviale. Să îmbrățișăm apa acolo unde este, să o gestionăm și să o prețuim ca resursă.
Înlocuind asfaltul cu spații verzi care contracarează efectul de insulă de căldură urbană, lucru esențial în special în cartierele cu venituri mai mici, care devin semnificativ mai calde decât cartierele mai bogate, care tind să fie mai ecologice.
Citește și