• „Insulele Falkland sunt o parte valoroasă a familiei britanice. Atâta timp cât vor dori să rămână parte a familiei, problema suveranității nu va fi pusă în discuție”, a declarat Lordul Cameron.
  • Ministrul de externe va fi primul ministru al cabinetului care va vizita teritoriul britanic de peste mări din 2016.
  • Javier Milei, a readus în centrul atenției revendicarea de lungă durată a țării sale asupra teritoriului britanic de peste mări.

Ministrul de Externe, Lord Cameron, va vizita Insulele Falkland, în contextul în care în Argentina s-au reînnoit apelurile pentru discuții privind viitorul acestora, scrie Sky News.

Vizita din această săptămână – prima efectuată de un ministru din 2016 – este prezentată ca o demonstrație de profil înalt a faptului că arhipelagul îndepărtat din Atlanticul de Sud rămâne o „parte valoroasă a familiei britanice”.

Aceasta are loc după ce noul președinte al Argentinei, Javier Milei, a readus în centrul atenției revendicarea de lungă durată a țării sale asupra teritoriului britanic de peste mări, cerând ca insulele să fie predate Buenos Aires-ului.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Cu toate acestea, Lordul Cameron a declarat că suveranitatea lor „nu este… în discuție”, în timp ce locuitorii insulelor doresc să fie britanici. „Insulele Falkland sunt o parte valoroasă a familiei britanice și ne este clar că, atâta timp cât vor dori să rămână parte a familiei, problema suveranității nu va fi pusă în discuție”, a spus el într-o declarație înainte de călătorie.

„Locuitorii Insulelor Falkland ar trebui să fie mândri de comunitatea modernă și prosperă pe care au construit-o. Insulele reprezintă o economie înfloritoare, în care, pe lângă agricultură și pescuit, există o prioritate acordată conservării și sustenabilității.”

Milei, un libertarian radical, a intrat în funcție în decembrie în urma unei campanii electorale care a promis schimbări radicale în statul și economia Argentinei. De asemenea, el a promis că țara va obține suveranitatea asupra insulelor – cunoscute sub numele de Islas Malvinas de către argentinieni – și a sugerat că Regatul Unit ar trebui să abordeze această problemă într-un mod similar cu predarea Hong Kong-ului către China în 1997.

Cu toate acestea, acel acord a fost încheiat la sfârșitul unui contract de închiriere de 99 de ani. Insulele Falklands se află sub suveranitate britanică din 1833, cu excepția ocupației de trei luni de către Argentina în 1982, care a dus la Războiul Falklands, în care au murit 255 de militari britanici, trei insularii și 649 de argentinieni.

Luna trecută, Lordul Cameron s-a întâlnit cu Milei la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde s-a discutat despre dezbaterea privind insulele. În urma întâlnirii, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că cei doi au avut o „întâlnire caldă și cordială”.

Lordul Cameron se va întâlni cu liderii guvernului Insulelor Falkland în timpul unei vizite în capitala Stanley și în alte locuri de pe teritoriul de peste mări. De asemenea, va vizita proiecte de mediu și va vedea o parte din pinguinii care depind de habitatele vitale ale insulei.

Este de așteptat ca el să se deplaseze în Insulele Falkland înainte de a vizita Paraguay – prima dată când un ministru de externe britanic se deplasează în această țară sud-americană – înainte de a se deplasa la o întâlnire cu omologii din G20 în Brazilia.

Citește și