• Inundațiile sunt descrise ca fiind cele mai grave care au afectat regiunea în ultimii 80 de ani.
  • Săptămâna trecută, mai multe râuri – inclusiv Ural, al treilea ca mărime din Europa – au ieșit din matcă. 
  • Temperaturile ridicate din timpul sezonului au dus la topirea rapidă a zăpezii și a gheții, la care se adaugă ploile abundente.

Inundațiile din orașul rusesc Orenburg au ridicat nivelul apei la doi metri peste nivelul critic, lăsând la vedere doar acoperișurile unor case, scrie BBC. Primarul orașului a îndemnat mulți locuitori să plece de acasă, în timp ce sirenele au sunat.

Nivelurile din Orenburg vor atinge probabil un nivel maxim vineri, dar se așteaptă ca inundațiile să se extindă în regiunile învecinate în următoarele zile și săptămâni. Kazahstanul a fost, de asemenea, grav afectat, 100.000 de persoane fiind evacuate din casele lor în ultima săptămână.

Inundațiile sunt descrise ca fiind cele mai grave care au afectat regiunea în ultimii 80 de ani. Săptămâna trecută, mai multe râuri – inclusiv Ural, al treilea ca mărime din Europa – au ieșit din matcă.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Temperaturile ridicate din timpul sezonului au dus la topirea rapidă a zăpezii și a gheții, la care se adaugă ploile abundente. Vineri, râul Ural a atins 11,43 m în Orenburg. Autoritățile spun că peste 10.000 de persoane au fost evacuate acolo, iar 11.700 de case au fost inundate.

Evacuări în masă în unele districte

Primarul Serghei Salmin a cerut noi evacuări în masă în unele districte. „Părăsiți imediat casele. Situația este critică, nu pierdeți timpul!”, a declarat el pe canalul său Telegram, adăugând că sirenele care se aud în oraș nu sunt un exercițiu.

Orașul are o populație de o jumătate de milion de locuitori și se află la aproximativ 1.500 km sud-est de Moscova.

Nivelul apelor a scăzut în Orsk, mai la est și în amonte de Orenburg. Orsk a fost grav afectat la sfârșitul săptămânii trecute după ce un baraj s-a rupt și a fost marcat de proteste publice rare față de ofertele de despăgubire scăzute.

Râurile Ishim și Tobol ating, de asemenea, niveluri periculoase și se preconizează că vor atinge vârful abia în jurul datei de 23-24 aprilie. Inundațiile amenință o întreagă porțiune din nordul Kazahstanului, iar multe baraje și rezervoare din această zonă sunt pline la capacitate maximă.
În Petropavl, pe râul Ishim, în regiunea Kazahstanului de Nord, un rezervor local amenința să se revarsă, ceea ce ar putea inunda o șosea importantă între două orașe rusești – Chelyabinsk și Novosibirsk.

Între timp, satul rusesc Kaminskoye a fost evacuat după ce nivelul râului Tobol a crescut cu 1,4 metri în timpul nopții, a declarat guvernatorul regional Vadim Shumkov. Kurgan, capitala regională și orașul cu 300.000 de locuitori, se află în aval și se crede că este, de asemenea, în pericol.

Citește și