• Bombardamentul asupra centralei nucleare Zaporije din sud-estul Ucrainei evidențiază potențialul unor consecințe catastrofale.
  • Atacurile au avariat două linii electrice și o conductă de apă, lăsând peste 10.000 de locuitori fără apă și electricitate.
  • AIEA lucrează de luni de zile pentru a asigura securitatea siturilor nucleare din Ucraina.

Șeful ONU pentru probleme nucleare a avertizat în legătură cu un potențial dezastru nuclear după bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa, îndemnând din nou Rusia și Ucraina să permită accesul unei misiuni de experți la instalația de la uzina Zaporije pentru a contribui la securizarea acesteia.

Bombardamentul asupra centralei nucleare Zaporije din sud-estul Ucrainei evidențiază potențialul unor consecințe catastrofale în urma unor atacuri asupra și în apropierea instalației, a declarat sâmbătă, într-o declarație, Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

O acțiune militară care pune în pericol siguranța și securitatea centralei nucleare din Zaporije este complet inacceptabilă și trebuie evitată cu orice preț, se arată în declarația lui Grossi.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

După bombardamentul de vineri, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru atac. Instalația, aflată în apropierea frontului luptelor, se află sub control rusesc din martie, dar este încă deservită de personal ucrainean. Volodimir Zelenski a remarcat că bombardamentul asupra Zaporijei este un alt motiv pentru care Rusia ar trebui să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului, lucru pe care l-a cerut în mod repetat.

Zelenski a pledat pentru sancțiuni împotriva industriei nucleare a Rusiei

Aceasta este o chestiune pur de siguranță, a spus el. Cel care creează amenințări nucleare la adresa altor națiuni cu siguranță nu este capabil să folosească tehnologiile nucleare în siguranță. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina de atac, declarând că protecția asigurată de forțele susținute de Rusia a fost motivul pentru care centrala nu a fost afectată mai mult.

Bombardamentele au avariat două linii electrice și o conductă de apă, lăsând peste 10.000 de locuitori fără apă și electricitate, se arată în declarația ministerului apărării.

Inițial, Rusia a confiscat instalația după ce unul dintre proiectilele sale a provocat un incendiu în complexul centralei, ceea ce a declanșat îngrijorări cu privire la siguranța celor patru situri nucleare din Ucraina, care au continuat în lunile care au trecut de atunci.

Personalul ucrainean care operează centrala sub ocupație rusă trebuie să fie capabil să își îndeplinească sarcinile importante fără amenințări sau presiuni care să submineze nu doar propria lor siguranță, ci și pe cea a instalației în sine, a spus Grossi în declarația sa.

Securitatea siturilor nucleare din Ucraina

AIEA lucrează de luni de zile pentru a asigura securitatea siturilor nucleare din Ucraina. În aprilie, Gross a condus o misiune la centrala de la Cernobîl din țară – locul în care s-a produs unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume în 1986 – după ce forțele susținute de Rusia s-au retras de acolo în martie.

La începutul lunii iunie, el a condus o misiune de monitorizare a sitului, cu experți care au evaluat starea acestuia și au oferit instruire cu privire la echipamentele de monitorizare a radiațiilor. O misiune similară în Zaporizhzhia, a declarat Grossi, este crucială pentru securitatea acesteia.

Dar acest lucru va avea nevoie de cooperarea, înțelegerea și facilitarea atât din partea Ucrainei, cât și a Rusiei, a spus el, adăugând că secretarul general al ONU, António Guterres, a susținut planul agenției.

Grossi s-a aflat luni la New York pentru cea de-a zecea conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare. În discursul său principal, el a discutat despre cei șapte piloni ai AIEA în materie de siguranță și securitate nucleară, care includ integritatea fizică a instalațiilor, o comunicare fiabilă cu autoritățile de reglementare și capacitatea personalului de a lucra în siguranță.

Acești piloni, a spus Grossi în declarația sa, au fost încălcați la Zaporije – în timpul ultimelor bombardamente și în lunile de la invazia Rusiei.

Nu ne putem permite să mai pierdem timp, a spus el. De dragul protejării oamenilor din Ucraina și din alte părți de un potențial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toții deoparte diferențele noastre și să acționăm, acum.