• Presa iraniană a raportat că trei femei și patru copii au fost uciși.
  • Lovitura Pakistanului vine după ce a fost indignat de lovitura Iranului, despre care Teheranul a spus că viza grupuri teroriste.
  • Pakistanul și Iranul se acuză reciproc de mult timp că adăpostesc grupuri militante care comit atacuri din regiunile aflate de-a lungul frontierei lor comune.

Pakistanul a lansat atacuri de ripostă cu rachete în Iranul vecin, la mai puțin de două zile după ce un atac iranian similar a inflamat relațiile dintre cele două state. Pakistanul a declarat că atacurile sale au lovit ascunzători ale teroriștilor” în Sistan-Balucistanul iranian, care se învecinează cu Pakistanul, scrie BBC.

Presa iraniană a raportat că trei femei și patru copii au fost uciși. Lovitura Pakistanului vine după ce a fost indignat de lovitura Iranului, despre care Teheranul a spus că viza grupuri teroriste.

Loviturile aeriene reciproce au avut loc într-o perioadă de tulburări în Orientul Mijlociu, în care Israelul luptă împotriva grupului palestinian Hamas în Gaza și face schimb de focuri cu Hezbollah, susținut de Iran, în Liban, grupurile susținute de Iran în Irak și Siria vizează forțele americane, iar SUA și Marea Britanie au lovit Houthis, susținuți de Iran, în Yemen, care au atacat transportul maritim.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Pakistanul și Iranul se acuză reciproc de mult timp că adăpostesc grupuri militante care comit atacuri din regiunile aflate de-a lungul frontierei lor comune. Însă acțiunile militare oficiale între Pakistan și Iran pe această temă sunt neobișnuite, iar cele două țări mențin de obicei relații cordiale, deși fragile.

Joi, Ministerul pakistanez de Externe a confirmat loviturile. Acesta a declarat că Pakistanul respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială” a Iranului, dar acțiunea sa de joi a fost o manifestare a hotărârii neclintite a Pakistanului de a-și proteja și apăra securitatea națională împotriva tuturor amenințărilor”.

Pakistanul a condamnat vehement atacul iranian de marți, care, potrivit Islamabadului, a ucis doi copii. Acesta avertizase Teheranul cu consecințe grave” pentru acțiunea ilegală”, îi interzisese ambasadorului iranian să se întoarcă în țară și își retrăsese, de asemenea, propriul emisar din Pakistan. Iranul a insistat că loviturile sale au vizat doar Jaish al-Adl, un grup musulman sunnit de etnie baloch care a comis atacuri în Iran, și nu cetățenii pakistanezi.

Citește și