- Edilul Sectorului 3, Robert Negoiță este considerat a fi printre cei doi politicieni din România care, conform Pandora Papers, și-ar fi mascat veniturile prin firme offshore.
- Afirmația provine din partea RISE Project, din această investigație de talie internațională fac parte și jurnaliști din România.
- Societățile offshore au fost integrate în rețeaua de firme din România.
Contactat de către Digi24, Robert Negoiță a precizat faptul că nu a avut și nici nu are legături cu nicio firmă offshore. Pandora Papers constituie echivalentul celor mai mari divulgări de date și informații financiare ale unor societăți offshore.
Advertisment
Se folosea de avocați ciprioți
Aceasta este cea mai nouă piesă din lanțul de informații care au ieșit la iveală în cursul ultimilor șapte ani, ca urmare a altor divulgări precum: FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks.
O firmă de avocatură din Cipru constituie una dintre principalele surse ale documentelor Pandora Papers, iar numele primarului sectorului 3 apare în documentele obținute de presa din România.
Recomandări
Apărea doar numele fratelui său
Se presupune că Robert Negoiță împreună cu fratele său Ionuț au apelat la avocați din Cipru ca să pună bazele unei vaste rețele de întreprinderi offshore.
Societățile offshore ar fi fost integrate, potrivit RISE Project, într-o rețea de companii românești ce ar fi urmat să beneficieze de fonduri publice din partea primăriei administrate de Robert Negoiță. Edilul ar fi figurat ca „beneficiar nedeclarat”, un artificiu juridic prin care se poate ascunde identitatea sa, iar în documente ar fi apărut doar fratele său.
„Nu am nicio legătură cu niciun offshore și nu am avut niciodată nicio legătură”, a reacționat Robert Negoiță.
Informațiile din Pandora Papers par să-l contrazică pe edil. În două dintre cele 15 companii offshore, primarul este menționat ca „beneficiar nedeclarat”: Starlake Holdings LTD și Amberwood Services LTD.
În dosarul aflat în lucru la DNA sunt vizate cinci dintre companiile aparținând fraților Negoiță.
Fonduri publice de zeci de milioane de Euro
Conform informațiilor edilul, dar și fratele său Ionuț Negoiță se pare că sunt în fruntea unei structuri complexe de societăți offshore prin care se controlau tranzacții de zeci de milioane de euro proveniți din România.
Societățile offshore au fost integrate în rețeaua de firme din România care au beneficiat de bani publici din partea Primăriei administrate de Negoiță.
Printre aceste companii se regăsește una care a fost fondată pentru a gestiona hotelurile Rin din București. Încă o altă firmă a direcționat spre echipa de fotbal, FC Dinamo București sume de milioane de euro și a fost implicată direct în construcția a sute de vile sau apartamente.
În conformitate cu o anchetă penală în curs, 96,6 milioane de euro ar fi ajuns, prin subcontractări sau prin achiziții, din partea Primăriei Sectorului 3 în societăți românești conectate la compania offshore pentru care frații Negoiță sunt anchetați. Sumele erau prevăzute pentru blocuri de locuințe și fântâni.
Un număr de 15 societăți offshore sunt conectate la frații Negoiță prin intermediul documentelor Pandora Papers au deținut sau au acțiuni la mai mult de 20 de întreprinderi din țară.
Procurorii din România vor să demonstreze că frații Negoiță au înființat societățile offshore ca să spele banii publici, dar și cei obținuți din acțiunile și afacerile din țară, potrivit RISE Project.
Partenerii noștri