• O unitate a Iberdrola SA din Spania a fost de acord să anuleze un contract de vânzare de energie dintr-un parc eolian planificat în largul coastei Massachusetts.
  • Dezvoltatorul danez Orsted A/S a pierdut o ofertă de a furniza energie eoliană offshore în Rhode Island.
  • Creșterea costurilor deraiează proiectele eoliene offshore, chiar dacă cererea de energie regenerabilă crește.

Proiectele eoliene offshore se confruntă cu o criză economică care a șters miliarde de dolari americani din cheltuielile planificate săptămâna trecută – atunci când lumea are nevoie de energie curată mai mult ca niciodată, informează Japan Times.

O unitate a Iberdrola SA din Spania a fost de acord să anuleze un contract de vânzare de energie dintr-un parc eolian planificat în largul coastei Massachusetts. Dezvoltatorul danez Orsted A/S a pierdut o ofertă de a furniza energie eoliană offshore în Rhode Island, a cărui principală utilități a spus că costurile în creștere au făcut propunerea prea scumpă. Compania de utilități de stat suedeză Vattenfall AB a renunțat la planurile pentru un parc eolian în largul coastei Marii Britanii, invocând inflație.

Creșterea costurilor deraiează proiectele eoliene offshore, chiar dacă cererea de energie regenerabilă crește. Căldura extremă determinată de schimbările climatice stresează rețelele electrice din întreaga lume, subliniind nevoia de a produce mai multă energie – și adaugă urgență solicitărilor pentru o tranziție mai rapidă de la combustibilii fosili. În Europa, mișcarea de reducere a dependenței de petrol și gaze rusești a dat, de asemenea, impuls proiectelor de energie curată.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC

„Energia care provine din aceste proiecte este nevoie cu disperare”, a declarat Helene Bistrom, șefa afacerii eoliene a Vattenfall, la un apel pentru venituri săptămâna trecută. „Cu noile condiții de piață, nu are sens să continuăm.”

Împreună, cele trei proiecte afectate ar fi furnizat 3,5 gigawați de putere – mai mult de 11% din totalul parcului eolian offshore desfășurat în prezent în apele SUA și Europei. Iar cifrele s-ar putea extinde în curând. Cel puțin 9,7 gigawați de proiecte din SUA sunt în pericol, deoarece dezvoltatorii lor vor să renegocieze sau să renunțe la contracte pentru a vinde energie la prețuri despre care ei spun că sunt acum prea mici pentru ca investițiile să merite, potrivit BloombergNEF.

Costurile de capital și prețurile pentru turbine, cabluri și alte echipamente „au crescut brusc”, a declarat Mads Nipper, directorul executiv la Orsted, într-o postare pe LinkedIn. „Acest lucru înseamnă că, din păcate, prețul energiei regenerabile trebuie să crească temporar după ani de scădere abruptă.”

Deși unele dintre proiecte ar putea continua în viitor, ar trebui să poată asigura prețuri mai mari la energie pentru a face investițiile viabile. Orice întârziere înseamnă o dependență mai mare de generatorii de combustibili fosili care contribuie la schimbările climatice, punând obiectivele de reducere a emisiilor mai departe de atins.

Eolianul offshore, esențial pentru obiectivele de decarbonizare

Eolianul offshore este esențial pentru obiectivele de decarbonizare. Dimensiunea masivă a turbinelor de pe mare le face una dintre cele mai eficiente moduri de a genera energie electrică din surse regenerabile. În SUA, fiecare megawatt de capacitate instalată a parcurilor eoliene offshore ar putea produce până la triplul ceea ce ar genera un parc solar, potrivit datelor de la BloombergNEF. În Marea Britanie tulbure, parcurile eoliene produc de cinci ori mai multă energie electrică decât o fermă solară de dimensiuni similare.

Acest lucru a determinat guvernele din întreaga lume să stabilească obiective ambițioase pentru extinderea implementării. Președintele Joe Biden își propune să instaleze 30 de gigawați de parcuri eoliene offshore în SUA până la sfârșitul deceniului, în creștere față de practic nimic în prezent. În Europa, țări precum Regatul Unit, Germania și Țările de Jos au promis la începutul acestui an că vor atinge o putere combinată de 120 de gigawați de energie eoliană până în 2030, mai mult de patru ori capacitatea actuală.

Citește și: