• Papa Francisc era așteptat să prezideze evenimentul, dar a fost anunțat înainte de începerea acestuia că va urmări procesiunea de la domiciliul său de la Vatican.
  • Papa apăruse în formă bună mai devreme în cursul zilei pentru o liturghie de Vinerea Mare în Bazilica Sfântul Petru.
  • Decizia de a nu participa la procesiunea din Vinerea Mare a părut să fie foarte de ultim moment.

Papa Francisc nu a luat parte la procesiunea Calea Crucii din Vinerea Mare de la Colosseum din Roma pentru a-și „conserva sănătatea” înainte de Paște, conform Sky News.

Papa, în vârstă de 87 de ani, era așteptat să prezideze evenimentul, dar a fost anunțat înainte de începerea acestuia că va urmări procesiunea de la domiciliul său de la Vatican. Procesiunea reconstituie Patimile și răstignirea lui Hristos, iar Papa a compus meditațiile care sunt citite cu voce tare la fiecare stație.

„Pentru a-și conserva sănătatea în vederea vegherii de mâine și a slujbei din Duminica Paștelui, Papa Francisc va urma Via Crucis la Colosseum în această seară de la Casa Santa Marta”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Vaticanului.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Papa apăruse în formă bună mai devreme în cursul zilei pentru o liturghie de Vinerea Mare în Bazilica Sfântul Petru. El a lipsit de la procesiunea de anul trecut din cauza „vremii extrem de reci” din Roma.

Papa, căruia i-a fost extirpat o parte dintr-un plămân în tinerețe, s-a luptat pe toată durata iernii cu ceea ce el și Vaticanul au descris ca fiind un caz de gripă, bronșită sau răceală. În ultimele săptămâni, el a cerut ocazional unui consilier să îi citească cu voce tare discursurile și a sărit peste predica din Duminica Floriilor – ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la sănătatea sa.

Pe lângă problemele sale respiratorii, Papei Francisc i-a fost extirpată o bucată din intestinul gros în 2021 și a fost spitalizat de două ori anul trecut, inclusiv o dată pentru a îndepărta țesutul cicatricial intestinal de la intervențiile chirurgicale anterioare pentru a rezolva diverticuloza, sau umflăturile din peretele intestinal.

Decizia de a nu participa la procesiunea din Vinerea Mare a părut să fie foarte de ultim moment: Scaunul Papei Francisc era la locul său pe platforma unde urma să prezideze ritualul. Însă, cu cinci minute înainte de începerea oficială a procesiunii, biroul de presă al Vaticanului a anunțat pe Telegram că nu va participa, iar scaunul a fost luat rapid.

Sâmbătă, el urmează să prezideze o lungă veghe pascală de seară în Catedrala Sfântul Petru, unul dintre cele mai solemne evenimente din calendarul liturgic.

De asemenea, va prezida slujba din Duminica Paștelui și va rosti discursul Urbi et Orbi – către oraș și către lume – în care va prezenta crizele globale și amenințările la adresa umanității.

Citește și