• În România un cetățean poate candida ca parlamentar din partea oricărui județ
  • În SUA, candidatul la senat e rezident în statul pentru care candidează

Parlamentul Romaniei pare construit ca să-i satisfacă pe aleși, nu pe cei care aleg. Ei, mai la coadă. În Statele Unite, de exemplu, senatorii trebuie să locuiască în statul în care candidează.

În România, nu exista regula asta. În Parlament ajung oameni care nu au nicio legătură cu județul pe care îl reprezintă. Unul de la Cluj veghează asupra buzoienilor, o moldoveancă se îngrijește de viața celor din Timiș.

Fostul ministru al Justiției și șef al Senatului Robert Cazanciuc s-a născut în Ploiești, unde are oficial și reședința. Are proprietăți în Ilfov. A candidat însă și a fost ales în… Giurgiu.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Alina Gorghiu, cândva șefă a PNL, e originară din Tecuci, județul Galați. Locuiește în Capitală, unde are și proprietăți pe numele ei. E, însă, la al doilea mandat de senator obținut în Timiș.

Emanuel Ungureanu e din Suceava, dar trăiește în Cluj-Napoca, unde a și câștigat în 2016 un mandat de deputat. La alegerile de anul trecut, n-a mai prins însă un loc eligibil, așa că s-a transferat la Buzău.

Diana Șoșoacă e bucureșteancă, dar are proprietăți și în Ilfov, Dâmbovița și Vâlcea. Mandatul de senator l-a obținut însă la Iași.

UDMR are cei mai reprezentativi parlamentari, pe criteriul reședinței. Așa că a durat ceva până l-am găsit pe Attila Kelemen, de loc din Deva, dar deputat de Caraș Severin.