• O comisie de parlamentari din Marea Britanie l-a mustrat aspru joi pe fostul prim-ministru britanic Boris Johnson.
  • Raportul dezvăluie că în timpul perioadei de lockdown Boris Johnson și membrii Cabinetului său au organizat și participat la mai multe evenimente sociale în incinta Parlamentului.
  • Comisia pentru Privilegii a Camerei Comunelor a constatat că acțiunile lui Johnson au fost o încălcare flagrantă a regulilor.

Un raport recent privind comportamentul guvernului britanic arată că prim-ministrul Boris Johnson și membri importanți ai Cabinetului său au fost implicați într-un scandal numit „Partygate” în timpul lockdown-ului impus în Marea Britanie în 2020. Potrivit raportului, în timp ce populația era supusă restricțiilor severe și erau interzise întâlnirile sociale, există dovezi că înalți demnitari ai guvernului au organizat petreceri ilegale în incinta Parlamentului, conform AP News.

Raportul dezvăluie că în timpul perioadei de lockdown, când mii de oameni au fost afectați de măsurile restrictive, Boris Johnson și membrii Cabinetului său au organizat și participat la mai multe evenimente sociale în incinta Parlamentului, încălcând regulile impuse de propriul lor guvern. Aceste petreceri, care au avut loc în secret, au provocat indignare publică și au generat critici dure la adresa conducerii politice.

Lansarea raportului dur de 77 de pagini al comisiei Comunelor a provocat un schimb de reproșuri plin de furie. Johnson și-a reiterat afirmația că comisia este o „curte marțială” cu scopul de a-l înlătura din Parlament. Comisia a afirmat că apărarea pe care acesta a prezentat-o a fost o justificare ulterioară și „nu mai mult decât un artificiu”.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Comisia pentru Privilegii a Camerei Comunelor a constatat că acțiunile lui Johnson au fost o încălcare flagrantă a regulilor

Comisia pentru Privilegii a Camerei Comunelor a constatat că acțiunile lui Johnson au fost o încălcare atât de flagrantă a regulilor, încât au justificat o suspendare pentru 90 de zile din Parlament. Sancțiunea comisiei ar fi fost mai mult decât suficientă pentru a declanșa o alegere parțială care l-ar fi putut costa pe Johnson locul său în Parlament. Însă el a evitat această ignominie demisionând săptămâna trecută, după ce comisia i-a notificat în prealabil constatările sale.

Raportul și reacția la acesta evidențiază bătălia pentru moștenirea lui Johnson, în timp ce Marea Britanie se pregătește pentru alegeri care ar putea modifica radical politica socială și economică într-o națiune care se luptă să depășească o criză a costului vieții și plângeri cu privire la serviciile guvernamentale, de la asistență medicală până la aplicarea legii.

Johnson rămâne în centru atenției

Partidul Conservator, care guvernează Regatul Unit din 2010, rămâne cu mult în urma Partidului Laburist, mai liberal, în sondajele de opinie publică.

Prim-ministrul Rishi Sunak a încercat cu disperare să distragă atenția de la Johnson de când a preluat mandatul în octombrie, promițând că va reduce inflația, controla imigrația și va reduce datoria guvernamentală înainte de alegerile care trebuie să aibă loc până în decembrie 2024. Dar Johnson apare în fundal, încă venerat de mulți conservatori pentru că au câștigat o victorie copleșitoare în decembrie 2019 și apoi pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Atenția va rămâne asupra lui Johnson deocamdată, deoarece Camera Comunelor în plen trebuie să dezbată raportul comisiei, oferind o altă oportunitate pentru susținătorii și detractorii fostului prim-ministru de a lupta. După dezbatere, parlamentarii vor vota dacă să susțină constatările comisiei și sancțiunile recomandate.

Scandalul „partygate” care a supărat publicul i-a distrat pe parlamentari

Organizațiile britanice de știri au dezvăluit pentru prima dată că membrii personalului lui Johnson au organizat o serie de petreceri în 2020 și 2021, când astfel de adunări au fost interzise de restricțiile pandemice. Scandalul „partygate” care a supărat publicul, i-a distrat pe parlamentari și a fost în centrul raportului de joi.

Johnson a negat inițial că au avut loc părți, apoi a asigurat în mod repetat parlamentarii că regulile și îndrumările pandemiei au fost respectate în orice moment.

Comitetul, care a luat mărturie de la Johnson și de la membri înalți ai guvernului său în timpul investigației sale de 14 luni, a concluzionat că acele asigurări erau înșelătoare și că Johnson nu a reușit să corecteze dosarul atunci când i s-a cerut să facă acest lucru. Acest lucru a echivalat cu un „spreț grav” al Parlamentului, a constatat completul.

„Sprețul a fost cu atât mai grav cu cât a fost comis de prim-ministru, cel mai înalt membru al guvernului”, a spus comisia. „Nu există niciun precedent pentru ca un prim-ministru să fi indus în mod deliberat în eroare Camera. El a indus în eroare Camera cu privire la o problemă de cea mai mare importanță pentru Casa și pentru public și a făcut acest lucru în mod repetat.”

Fostul prim-ministru și alți zeci de miniști au fost obligați să demisioneze

Johnson și soția sa, Carrie, au fost amendați de Poliția Metropolitană anul trecut pentru încălcarea legilor COVID-19 la o petrecere de naștere a lui Johnson, în iunie 2020, la reședința și biroul său din Downing Street. El a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru în septembrie, după ce zeci de miniștri și-au dat demisia din guvernul său în urma unei serii de scandaluri, inclusiv partygate.

El a căutat să-și salveze cariera politică atacând comisia de privilegii și membrii acesteia, spunând că ancheta lor a fost nedreaptă și nedemocratică.

Johnson a spus că raportul este o „șaradă” menită să justifice eforturile oponenților săi de a-l înlătura.

„Este o zi îngrozitoare pentru deputați și pentru democrație”, a spus Johnson într-o declarație cu tentă de furie. „Această decizie înseamnă că niciun parlamentar nu este scutit de răzbunare sau expulzare din cauza unor acuzații false de către o mică minoritate care vrea să-l vadă plecat din Comune”.

Comitetul a constatat că declarațiile înșelătoare ale lui Johnson justificau o suspendare suficient de lungă pentru a declanșa o petiție de retragere din Camera Comunelor. Însă a adăugat că eforturile sale de a contesta reputația comisiei și de a submina procesele democratice ale camerei legislative și complicitatea sa la o campanie publică de intimidare a comisiei au echivalat cu un nou dispreț al Parlamentului, care a justificat o suspendare de 90 de zile.

Johnson nu va primi permisul parlamentar acordat în mod tradițional foștilor membri

Întrucât Johnson a demisionat deja, juriul a recomandat să nu i se acorde permisul parlamentar acordat în mod tradițional foștilor membri.

Dacă sunt susținuți de plenul Camerei Comunelor, sancțiunile propuse de comitet nu l-ar împiedica pe Johnson să își caute o funcție în viitor. Dar reacția sa la constatări, împreună cu atacurile împotriva colegilor conservatori, ar putea face imposibilă o revenire politică, a spus Steven Fielding, profesor emerit de politică la Universitatea din Nottingham.

„Îi place să se compare implicit cu Churchill, care a avut tot felul de dezastre în cariera sa politică și totuși a revenit în cele mai puțin probabile circumstanțe”, a spus Fielding. „Dar nu cred că este un Churchill din acest punct de vedere.”

Johnson a recunoscut că induce în eroare parlamentarii când i-a asigurat că nu a fost încălcat nicio regulă, dar a insistat că nu a făcut acest lucru în mod deliberat.

În martie, el a spus comitetului că „credea cu sinceritate” că adunările la care a participat, inclusiv trimiterea unui membru al personalului și propria sa petrecere surpriză de naștere, erau „întâlniri legale de muncă” menite să ridice moralul în rândul personalului suprasolicitat care se confruntă cu un pandemie mortală.

Sunak a fost secretarul de trezorerie al lui Johnson în timpul pandemiei și printre zeci de persoane amendate pentru că au participat la o serie de petreceri de birou și „vineri de vinuri” în 2020 și 2021 în clădirile guvernamentale.

Citește și