• Printre favoriți, Masha Amini și femeile iraniene.
  • Anul trecut, premiul a fost acordat poporului ucrainian.
  • Trei finaliști așteaptă azi decizia Parlamentului European.

UPDATE- Mahsa Amini din Iran a primit premiul Saharov pentru libertate al UE ediţia 2023

Parlamentul Uniunii Europene a acordat premiul său anual Saharov pentru libertatea de gândire lui Mahsa Amini, femeia care a murit anul trecut în custodia poliţiei iraniene, şi mişcării „Femeie, viaţă, libertate” din Iran, au anunţat joi reprezentanţii legislativului european.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Azi va fi desemnat de către Parlamentul European câștigătorul premiului Saharov 2023 pentru libertatea de gândire. Finaliștii au fost desemnați joi, 12 octombrie, de către deputații din comisiile de Afaceri externe și pentru Dezvoltare.

Trei finaliști așteaptă azi decizia Parlamentului European. Așa cum era de așteptat și, aș spune eu, cu cele mai multe șanse în contextul actual, Jina Mahsa Amini și Mișcarea Femeia, Viața și Libertatea din Iran; de peste un an, aceasta mișcare lupta pentru drepturile femeilor în Iran, o luptă care depășește simpla dispută privind voalul islamic și care a făcut nenumărate victime fie în timpul represiunii, fie prin execuție după procese sumare. În condițiile atentatelor jihadiste în Europa și a rolului pe care Iranul îl joaca din umbra în criza din OM, nu este deloc anodin.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"


Printre cei trei nominalizați se numără și Femeile care luptă pentru avort liber, sigur și legal: Justyna Wydrzyńska din Polonia, unde situația s-ar putea ameliora pe acest teren după victoria proeuropenilor la alegerile de duminica trecuta, Morena Herrera din El Salvador și Colleen McNicholas din Statele Unite.
În sfârșit, Vilma Núñez de Escorcia și episcopul Rolando José Álvarez Lagos din Nicaragua.

Conferința președinților Parlamentului European din care face parte președinta Metsola și liderii grupurilor politice din PE va selecta laureatul. Acesta va primi premiul propriu-zis în cadrul unei ceremonii care va avea loc în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, la 13 decembrie.


Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat în fiecare an de către Parlamentul European, a fost instituit în 1988 pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, iar suma care insoteste premiul este de 50 000 de euro. Anul trecut, Parlamentul a acordat premiul „Curajosului popor ucrainean”, reprezentat de președintele său, de liderii aleși și de societatea civilă.

Citește și: