• Parlamentul European votează miercuri „Legea privind inteligența artificială”.
  • Uniunea Europeană intenționează să interzică sistemele de rating social.
  • Proiectul european se bazează pe o clasificare a inteligențelor artificiale în funcție de nivelul de „riscuri” pe care le prezintă.

Uniunea Europeană intenționează să stabilească primul cadru legal din lume împotriva inteligenței artificiale (IA). În sesiunea de la Strasbourg, Parlamentul European trebuie să adopte, miercuri, 14 iunie, poziția sa cu privire la „Legea Inteligenței Artificiale”, propunere de regulament depusă în aprilie 2021 de Comisia Europeană, scrie France TV Info.

Textul va face apoi obiectul unei serii de negocieri între diferitele instituții în vederea ajungerii la un acord. Dacă va fi adoptat înainte de sfârșitul anului, proiectul va intra în vigoare „cel mai devreme la sfârșitul lui 2025”, a declarat pentru AFP comisarul european pentru Digital, Thierry Breton, la începutul lunii iunie.

Parlamentul European impune limite stricte asupra recunoașterii faciale

Proiectul european se bazează pe o clasificare a inteligențelor artificiale în funcție de nivelul de „riscuri” pe care le prezintă. UE intenționează astfel să interzică sistemele care prezintă un „risc inacceptabil” deoarece constituie o „amenințare pentru oameni”. Această categorie include în special „sisteme de identificare biometrică în timp real și la distanță”, cum ar fi recunoașterea facială în locuri publice.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Proiectul de regulament prezentat de Comisia Europeană prevede însă excepții pentru ca poliția să poată avea acces la aceste dispozitive de identificare, sub rezerva deținerii unei autorizații judiciare sau administrative, pentru prevenirea unui atac terorist, pentru căutarea copiilor dați dispăruți sau a unei persoane supuse unui mandat european de „crimă gravă”. Deputații au modificat aceste excepții pentru a autoriza utilizarea sistemelor de identificare doar „a posteriori”, și doar „pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și numai după autorizarea judiciară”.

UE vrea să interzică sistemele de rating social

În plus, Uniunea Europeană intenționează să interzică sistemele de rating social, care au ca scop clasificarea persoanelor în funcție de comportamentul lor sau de statutul lor socio-economic. Un astfel de dispozitiv există deja în China pentru a accesa anumite servicii, precum transportul.

Tehnologiile care vizează manipularea persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii sau persoanele cu dizabilități, sunt, de asemenea, vizate de regulament. Printre acestea se numără, de exemplu, jucării echipate cu asistenți vocali care ar încuraja un comportament periculos, detaliază prezentarea proiectului de regulament al Comisiei (PDF). În cele din urmă, această categorie include și sisteme care utilizează „manipulări subliminale” (prin, de exemplu, ultrasunete) care pot duce la pericol fizic sau psihologic pentru utilizatorii care sunt expuși la acesta.

Citește și