• Certificarea imunității ar putea încuraja „un sentiment eronat de lipsă de risc” în comportamentul oamenilor, potrivit analiștilor.
  • Certificatele Covid ar putea face rău și bine, au avertizat consilierii științifici ai guvernului britanic.
  • Oamenii de știință spun că prin prisma acestor documente, oamenii ar putea renunța la măști și vor ignora distanțarea socială.

Certificarea imunității ar putea încuraja „un sentiment eronat de lipsă de risc” în comportamentul oamenilor, potrivit analiștilor.

Certificatele Covid – pentru a permite celor care au fost vaccinați, vindecati de la virus sau care au dat rezultate negative să participe la un eveniment sau la o vacanță în străinătate – ar putea face rău și bine, au avertizat consilierii științifici ai guvernului britanic, potrivit The Guardian.

Deși ar putea încuraja unii oameni să se vaccineze, oamenii de știință spun că alții ar putea ieși în mod deliberat pentru a se infecta, pentru a testa pozitiv anticorpii și pentru a obține un certificat care să le permită să circule liber.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Ei spun că certificatele, cum ar fi pașapoartele de vaccin, pot încuraja oamenii să se comporte ca și cum nu ar mai fi expuși riscului, indepartand măștile și ignorând distanțarea socială.

Studiul, scris de opt psihologi și oameni de știință comportamentali

Studiul, care nu a fost încă evaluat de colegi, a fost scris de un grup de opt psihologi și oameni de știință comportamentali, majoritatea fiind participanti la organismul consultativ guvernamental privind pandemia cunoscut sub numele de Scientific Pandemic Insights Group on Behavior (SPI-B).

Lucrarea lor trece în revistă studiile efectuate până acum cu privire la atitudinile și comportamentele probabile ale oamenilor dacă se adoptă certificate de imunitate.

„Faptul ca le permite oamenilor să se întoarcă la muncă, să se întâlneasca social și să-și îndeplinească obligațiile de îngrijire aduce multe beneficii sociale, emoționale și economice”, scriu John Drury, profesor de psihologie socială la Universitatea din Sussex, și colegii săi.

„Într-adevăr, ar putea fi considerat lipsită de etică restricționarea mișcărilor celor care prezintă un risc minim pentru alții. În funcție de modul în care se aplică, certificatul de sănătate ar putea încuraja, de asemenea, vaccinarea. Dar, de asemenea, are potențialul de a face rău. O preocupare dintr-o perspectivă comportamentală este că certificatul poate favoriza un sentiment eronat de lipsă de risc – atât la cei cu, cât și la cei fără certificate – rezultând în comportamente care cresc riscul de infecție sau transmitere”, au mai notat John Drury și colegii săi.

Certificatele de sănătate, folosite și în secolul al XV-lea

În plus, certificarea imunității bazată pe un test pozitiv pentru anticorpi ar putea avea un efect paradoxal asupra comportamentelor de protecție a sănătății prin care oamenii ar cauta în mod deliberat infecția pentru a obține un certificat.

Ei subliniază, de asemenea, că certificatele de sănătate nu sunt o idee nouă. În secolul al XV-lea, au fost folosite permisele de sănătate tipărite pentru a permite comerțul și călătoriile în timpul ciumei din Europa și atestau doar că purtătorul venea dintr-un oraș fără pestă.

În actuala pandemie, Israelul a introdus deja o aplicație „green pass” pentru a permite celor care sunt vaccinați să meargă la concerte și la teatru, în timp ce UE a anunțat o schemă care să permită celor care au avut Covid-19 sau au fost vaccinați să călătorească între statele membre.

Potențialele beneficii ale certificatelor, precum faptul ca permit oamenilor să meargă la evenimente și să călătorească mai liber și în siguranță, trebuie luate în considerare în contextul potențialului lor de a face rău, spun autorii, „dar natura și amploarea acestora rămân incerte. De asemenea, este incert modul în care prejudiciile ar putea fi atenuate în mod eficient. ”