O parte dintre noi a deschis ceva mai târziu televizoarele. Sau nu le-a mai deschis deloc. S-au născut direct cu Internetul de mare viteză și au învățat să trăiască aproape exclusiv pe rețelele de socializare. Generația Z. Intuitiv, ar trebui să fie cea mai deconectată generație de la realitățile sociale, de la realitățile factuale și să trăiască într-o lume total deformată de valul de dezinformare din on-line. În realitate, și asta arată și o serie de studii de dată recentă, sunt mai cu picioarele pe pământ decât cei din generațiile care, încă, mai deschid geamul și nu televizorul să vadă dacă afară plouă.

Un băiat din generația Z, Peter McIndoe, a pus la punct o teorie aberantă care s-a transformat într-o mișcare de succes: Birds aren’t real – Păsările nu sunt reale. Sunt drone controlate de guvern. Conturile de Social Media ale mișcării născute în 2017, când Peter avea 23 de ani, au zeci de mii de urmăritori, mii de share-uri și sute de admiratori care construiesc și conținut. Și în lumea virtuală și în cea reală. Luna trecută, au protestat în fața sediului Twitter din San Francisco pentru ca gigantul să-și schimbe logo-ul. O nebunie. Dar, tot adepții mișcării sunt cei care au ieșit în stradă, în Texas, după introducerea legii anti avort, ca să-i acopere pe cei care susțineau interzicerea întreruperii de sarcină. O altă nebunie. De ce fac asta? Pentru că au conchis că valul de dezinformare poate fi combătut cu dezinformare, din interior. Ceea ce face Gen Z a devenit o nebunie atât de interesantă că NY Times a găsit timp și spațiu să scrie despre asta.

De ce și-ar pierde cineva timpul cu asta? Poate și pentru că dezinformarea a devenit o armă extrem de puternică pe care unii au învățat cum să o folosească pentru a ajunge exact acolo unde vor. Dacă v-a bușit râsul citind teoria conform căreia păsările sunt drone controlate de Guvern ca să ne spioneze pe noi toți, gândiți-vă dacă n-ați mai auzit cumva povestea asta cu un scenariu ușor diferit. Uitați-vă puțin la ceea ce postează, spre exemplu, pe Facebook, AUR sau șeful formațiunii, George Simion. Logica e aceeași și nu puțini sunt cei care o urmăresc și o aplaudă constant. Potrivit datelor de la Socialinsider, în octombrie anul acesta Simion ajunsese pe Facebook la peste 600 de mii de fani, postările lui au un engagement de aproape 5 milioane, iar narativul lor merge pe firul – Guvernul vrea să ne terorizeze, să instaureze o dictatură medicală și să controleze fiecare aspect al vieții noastre. O retorică aprinsă, care nu folosește argumente, date, fapte, ci doar păreri.

Sursa: socialinsider.io
Sursa: socialinsider.io

Să ne întoarcem de unde am plecat. Ce legătură are ministrul Roman cu păsările care nu există? Are. Mai uitați-vă o dată pe toate datele, cifrele de mai sus. E lumea în care trăim. Una reală, modelată tot mai mult de cea virtuală. Atât de mult încât autoritățile din SUA și Europa se tot chinuie să găsească soluții să țină sub control giganții hitech, care au ajuns să poată interveni în orice aspect al vieții noastre: să ne dea idei ce periuță de dinți să folosim, ce mâncăm, ce bem, ce citim, cu cine ne împrietenim, pe cine votăm. Și în lumea asta Florin Roman e ministrul real al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Trecând peste frustrarea pe care orice om de bună credință care și-a pierdut o parte din viață scriind lucrări originale de licență, master, doctorat, n-ai cum să nu te întrebi ce înțelege Roman din lumea în care trăim și pentru care trebuie să fixeze reguli, să ia decizii? În lumea în care păsările nu sunt reale, Roman e ministru și ia decizii pentru tine.