• Kirill I spune că Rusia a suferit din cauza răboiului.
  • Acesta a făcut anterior declaraţii în care a apărat acţiunile Moscovei în Ucraina.
  • La predica sa de duminică, Patriarhul Kirill I a spus că simte, de asemenea, îngrijorare pentru oamenii afectaţi de conflictul armat.

La Catedrala principală a forţelor armate, inaugurată în urmă cu doi ani în Kubinka, în afara Moscovei, patriarhul Kirill I a spus unui grup de militari că Rusia este o ţară „iubitoare de pace” care a suferit mult din cauza războiului, conform Mediafax.

„Nu ne străduim în niciun caz să pornim la război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora. Dar am fost educaţi, de-a lungul istoriei, să ne iubim patria. Şi vom fi gata să o apărăm, aşa cum numai ruşii îşi pot apăra ţara”, a declarat patriarhul, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Kirill I, în vârstă de 75 de ani, a făcut anterior declaraţii în care a apărat acţiunile Moscovei în Ucraina şi vede războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă, în special în ceea ce priveşte acceptarea homosexualităţii, notează Reuters.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La predica sa de duminică, Patriarhul Kirill I a spus că simte, de asemenea, îngrijorare pentru oamenii afectaţi de conflictul armat. Sprijinul său pentru intervenţia militară, în care au fost ucişi mii de soldaţi şi civili ucraineni, a stârnit furia unora din cadrul Bisericii Ortodoxe.

Human Rights Watch documentează presupuse crime de război comise de forțele Rusia

Violul, execuțiile sumare și violențele ilegale sunt câteva dintre presupusele crime de război săvârșite de forțele ruse din Ucraina împotriva civililor din zonele ocupate din regiunile Cernăuți, Harkov și Kiev, a anunțat, duminică, Human Rights Watch (HRW) într-o declarație invocată de CNN și citată de Mediafax.

Grupul independent de apărare a drepturilor omului spune că a documentat acuzații de crime de război care „includ un caz de viol repetat; două cazuri de execuție sumară, unul a șase bărbați, celălalt a unui bărbat; și alte cazuri de violență ilegală și amenințări împotriva civililor între 27 februarie și 14 martie 2022”.

„Soldații au fost, de asemenea, implicați în jefuirea bunurilor civile, inclusiv a alimentelor, a hainelor și a lemnelor de foc. Cei care au comis acestabuzuri sunt responsabili de crime de război”, a adăugat acesta.