• Rusia susține că este o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-și exprima punctul de vedere.
  • Ucraina spune că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular.
  • Putin a anunțat în această săptămână, un proiect militar de înrolare a 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina.

Patru zone din Ucraina controlate de Rusia și de forțele pro-Moscova se pregăteau să organizeze astăzi referendumuri privind aderarea la Rusia, voturi condamnate pe scară largă de Occident ca fiind ilegitime și un precursor al anexării ilegale.

Liderii instalați de Rusia au anunțat marți planurile pentru aceste scrutine, o provocare pentru Occident care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Rezultatele sunt văzute ca o concluzie inevitabilă în favoarea anexării, iar Ucraina și aliații săi au precizat că nu vor recunoaște rezultatele.

Votul în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezintă aproximativ 15 % din teritoriul ucrainean, va avea loc de vineri până marți. Luna aceasta, Ucraina a lansat o contraofensivă care a recucerit mari porțiuni de teritoriu, la șapte luni după ce Rusia a invadat și a lansat un război care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de persoane și a afectat economia globală.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Referendumurile au fost discutate de luni de zile de către autoritățile pro-Moscova, dar recentele victorii ale Ucrainei au determinat o grabă a oficialilor de a le programa.

În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, în această săptămână, un proiect militar de înrolare a 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, Moscova pare să încerce să recâștige controlul în conflict.

Rusia susține că este o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-și exprima punctul de vedere. Încă de la începutul operațiunii (…) am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă faptul că ele vor să fie stăpâne pe soarta lor, a declarat săptămâna aceasta ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Ucraina susține că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeii în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o.