• Comisia Europeană a declarat miercurea trecută că ar putea verifica dacă este posibil să confiște activele rusești înghețate pentru a finanța Ucraina în temeiul legislației naționale.
  • Diverși oficiali ai UE au avertizat că confiscarea activelor este dificilă din punct de vedere juridic, deoarece nu există o legislație europeană adecvată în acest sens.
  • Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o operațiune specială despre care spune că nu este menită să ocupe un teritoriu, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud.

Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia vor cere marți confiscarea activelor rusești înghețate de Uniunea Europeană pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după invazia Rusiei, se arată într-o scrisoare comună a celor patru, publicată luni.

La 3 mai, Ucraina a estimat la aproximativ 600 de miliarde de dolari suma de bani necesară pentru a reconstrui țara în urma distrugerilor provocate de Rusia. Dar, în condițiile în care războiul este încă în plină desfășurare, este probabil ca suma să fi crescut puternic, se arată în scrisoare.

„O parte substanțială din costurile de reconstrucție a Ucrainei, inclusiv despăgubirile pentru victimele agresiunii militare rusești, trebuie să fie acoperite de Rusia”, se arată în scrisoare, care urmează să fie prezentată marți miniștrilor de finanțe din UE.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Scrisoarea, consultată de Reuters, solicită, de asemenea, ca blocul celor 27 de țări să înceapă să pregătească noi sancțiuni împotriva Moscovei.

„În cele din urmă, dacă Rusia nu oprește agresiunea militară împotriva Ucrainei, nu ar trebui să rămână niciun fel de legături economice între UE și Rusia – asigurându-ne că niciuna dintre resursele noastre financiare, produsele sau serviciile noastre nu contribuie la mașina de război a Rusiei”, se arată în scrisoare.

Cele patru țări au menționat că UE și țările cu opinii similare au înghețat deja activele aparținând persoanelor și entităților rusești și aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale.

„Trebuie să identificăm acum modalități legale de a maximiza utilizarea acestor resurse ca sursă de finanțare – atât pentru costurile eforturilor continue ale Ucrainei de a rezista agresiunii rusești, cât și pentru reconstrucția postbelică a țării”, au precizat acestea.

„Confiscarea activelor statului, cum ar fi rezervele băncii centrale sau proprietatea întreprinderilor de stat, are o legătură și un efect direct în acest sens.”

Comisia Europeană a declarat miercurea trecută că ar putea verifica dacă este posibilă confiscarea activelor rusești înghețate pentru a finanța Ucraina în conformitate cu legislația națională și a UE, dar nu a menționat rezervele băncilor centrale. Diferiți oficiali UE au avertizat că confiscarea activelor este complicată din punct de vedere juridic, deoarece nu există legi UE adecvate pentru aceasta.

„În cazurile în care nu vor fi identificate modalități legale de confiscare a activelor, acestea ar trebui să fie folosite ca pârghie și eliberate doar după ce Rusia compensează Ucraina pentru toate daunele făcute”, au declarat cele patru țări.